Sunday 21 August 2011

BAKING: Cookies

Ingredience:
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 175 g nasekané čokolády na vaření

Postup:
Do velké mísy nasypte moučkový cukr, přidejte máslo (změklé) a utřete do pěny. Do malé misky rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Vmíchejte celý sáček vanilkového cukru, prošlehejte a vzniklou hmotu přidejte do velké mísy k utřenému máslu s cukrem. Do této velké mísy prosijte hladkou mouku a vše důkladně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Do těsta přidejte cca polovinu až 3/4 nasekané čokolády. Plech na pečení vymažte nebo vyložte pečičím papírem (doporučuji já - méně práce s omýváním pekáče) a klaďte na něj pomocí lžíce kopečky hmoty (pokud použijte lžičku čajovou, uděláte kopečků cca 30; pokud velkou jídelní ,bude jich cca 12).
Každou sušenkou zploštěte a vytvarujte pomocí vidličky a posypejte zbytkem čokolády. Pečte v předehřáté troubě cca 15-20 minut při teplotě 180° C.
Upečené cookies nechte chvíli na plechu a potom je přeneste špachtlí na drátěnou mřížku a nechte vychladnout (drátěná mřížka není nutná). Sušenky by měly být zlatohnědé, na povrchu křupavé, vevnitř měkké.

Poznámky: 
Tyto sušenky jsem pekla J. k narozeninám. Jejich výhoda je v tom, že vydrží i několik dní bez ztvrdnutí. 
Doporučuji Vám sušenky péci spíš kratší čas, dojdou ještě na vzduchu po vyndání z trouby.
Čokoládu můžete použít i mléčnou, hořkou, s různými příchutěmi nebo obměnit třeba s ořechy. Fantazii se meze nekladou. :)
Tento recept mám z časopisu "Chvilka v kuchyni" - opět výborný časopis s recepty od "obyčejných" lidí - snadno dostupné suroviny, otestovaná jídla.

Doba trvání: cca 45 minut


Počet kousků: 30 menších / 12 větších



foto z weheartit.com

1 comment:

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!