Wednesday 31 August 2011

COOKING: Dort Beruška

Ingredience:
na těsto:
  • 5 vajec
  • 50 ml oleje
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • trochu kypřícího prášku do pečiva
na krém:
  • 300 ml mléka
  • jeden vanilkový pudink
  • 1 zakysaná smetana
  • trocha másla
  • cukr
na polevu a zdobení:
  • marcipán (nebarvený)
  • potravinářské barvivo - červené
  • čokoláda na vaření
  • trocha másla (na zředění polevy)
  • nějaké čokoládové bonbony (na beruščiny puntíky)
  • marmeláda (jahodová)
  • moučkový cukr

Postup:
Vajíčka vyšleháme do husté pěny společně s cukrem (šleháme cca 10 minut), poté jen krátce zašleháme mouku a nakonec olej. Vlijeme do dortové formy a pečeme cca 20  - 25 minut při teplotě 180° C. Korpus by měl krásně vyběhnout nahoru.

Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Ze 300 mléka uvaříme pudink (musí být hustší) a ten dle chuti nebo návodu dosladíme. K vychladlému pudinku přidáme trochu másla (aby byl krém jemnější) a jednu zakysanou smetanu. Opět dosladíme podle chuti.

Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme napůl. Z vrchní poloviny dortovou formou vykrojíme hlavičku berušky a zbytek rozpůlíme napůl, aby vznikly krovky. Spodní polovinu potřeme nejprve vrstvou marmelády a poté vrstvou krému - možná ho budeme mít hodně (nám zbyl, ale dá se sníst třeba s piškoty). Na namazanou část korpusu poskládáme tělo berušky.

Do marcipánu zapracujeme potravinářské barvivo (opět podle návodu, ale pokud ho přidáte víc, nic se nestane) - kousek si necháme neobarvený. Rozválíme ho na vále posypaném moučkovým cukrem a potáhneme jím každou krovku berušky (kousíček červeného marcipánu si necháme).Vzniklé krovky dozdobíme čokoládovými bonbony - My jsme měly s babičkou velkou Milku s kolečky uprostřed, tak jsme je okrájely a daly místo bonbonů. :)

Beruščinu hlavu polijeme čokoládovou polevou - ne horkou, aby příliš netekla (rozpuštěná čokoláda a máslo ve vodní lázni - ale dá se i koupit). Dozdobíme neobarveným i obarveným marcipánem její obličej (oči, pusinka).


Poznámky: 
Tento recept je trochu náročnější, ale vážně stojí za to. S babičkou jsme opět našly recept v časopise, ale přepracovaly ho na úplně jiný - babiččiny rodiče měli pekárnu a její strýc měl cukrárnu, takže k pečení a vaření máme obě blízko. :)

Doba trvání: cca 2 hodiny


Počet porcí: 6 - 8 (podle žaludků jedlíků :))




4 comments:

  1. Ta je dokonalá! Tu někdy vytvořím, určitě .)

    ReplyDelete
  2. to máš skvělé, že máš možnost ve škole mít konverzaci FJ. já jdu jen na rok na vošku na dopravku (obchod a logistika v dopravě), protože jsem se nedostala tam, kam jsem chtěla (psychologie - byl šílený nával a velmi těžké přijímačky ...) příští rok se ale budu hlásit zase jinam a francouzštinu bych chtěla studovat taky a tudíž bych z nich taky dělala přijímačky. úplně nejvíc bych chtěla na francouzskou filologii, ale nemyslím si, že bych se tam zvládla dostat a udržet, to bych už musela mít v tuto chvíi aspoň úroveň B1, což teda nemám ani náhodou. tak to zkusím možná na peďák, ačkoliv pedagogika mě nebere ani trochu :) ale kde jinde na studium FJ? a na jakou školu chceš jít ty?

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!