Friday 22 June 2012

V burce

Minulý týden jsem měla možnost vyzkoušet si nošení burky, hidžábu nebo dalších podobných zahalení, která jsou typická pro islám. Já se rozhodla pro výše zmíněnou burku, ve které jsem však vydržel zhruba dvě hodiny a poté jsme raději "přesedlala" na pohodlnější variantu hidžáb.


Krátce teoreticky:
  • burka: obličej zcela zahalen, taktéž tělo (může být až na zem, bývá minimálně po kolena), správné barvy by měly být tmavě modrá, bílá (popř. šedá) a momentálně prý frčí oranžová
  • hidžáb: obličej odkryt, barvy mohou být jakékoliv, zakrývá pouze ramena a prsa, také nesmí být vidět vlasy

↑ podle tohoto videa jsem si vázal právě hijab - mrkněte pro Vaši představu, jak tedy vypadá. Je mnoho variant, jak se dá uvázat, různé ozdůbky, třásně a další dekorace nejsou výjimkou.


Nyní už něco k vlastním zážitkům. Lidé se mě neptali, nezastavovali se, nedívali se nijak divně nebo podezřívavě. Překvapila mě ale jedna studentka našeho gymnázia, která se mě při obědě přišla zeptat, co a proč to nosíme. Pár profesorů se taky ptalo nebo mělo různé poznámky, ale nesetkala jsem se s nepochopením nebo nějakými nepříjemnostmi. Burku jsem chvíli nosila i doma - spíše na zkoušku a pro svůj vlastní pocit, ale je to šíleně nepraktické a já se v tom zkrátka necítila.
Pít kávu nebo se nasvačit - to prostě v burce nejde, nosit brýle už vůbec ne - asi všichni nosí čočky či co. Ale výhodou je, že nemusíte mít make-up nebo umyté a upravené vlasy (pro nás občasné lenochy úžasná výhoda!).


Ale zkusit si nosit burku zase nebyl tak úžasný zážitek, jaký jsem od toho očekávala, rozhodně mi neudělal pořádek v názoru na nošení burky muslimskými ženami - ať už v jejich státech či v těch evropských, kde žijí jako přistěhovalci. O tom snad zase jindy.. :)


6 comments:

  1. Jsi teda odvážná, já bych do toho asi nešla, už kvůli komentářům ostatním, kterým bych se v mém případě určitě nevyhla. Myslím, že každý by měl chodit, jak chce, ale je pravda, že když někde na dovolené vidím v tom obrovském pařáku všechny ženy zahalené od hlavy až v patě v černém šátku, mám z toho takový zvláštní pocit.

    ReplyDelete
  2. To musela být zajímavá zkušenost. A jsem celkem překvapená, že lidi nezírali, já se obvykle setkávám, že každý dokáže tupě civět na cokoli, co nějak vybočuje....

    ReplyDelete
  3. a jak si na to přišla, že to vyzkoušíš? Jen tak? nebo při nějaké příležitosti, každopádně je to zajímavé. Mamka jak byla v egyptě tak jim vázali do pouště na hlavu taky něco podobného :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. byla to součást semináře Aktuální svět, který se u nás na škole vyučuje. :)

      Delete
  4. Fajn :) ta nepraktičnost mi nikdy nedošla, asi protože ty ženy v tom vypadaly tak ladně... mám pocit že Dubai v restauracích jsou takové jídelní "boxy" kam si ženy sednou a poodhalej se a v klidu se nají... ale nevím jestli si to dobře pamatuju a jen si nevymýšlím :) Jen mám zafixované, že jsem v restauraci nikdy na jiný lidi neviděla.. jen na děti co tam dělaly bordel :D
    No a je fakt, že když jsem potkala muslimku na ulici nebo v metru, lidi se na ní nekoukali divně (zatímco se divně koukají na holku na 14cm podpatcích.. zajímavé) a prostě pohoda... a hijab vypadá i hezky, v zimě to musí být fajn, ale v dnešní vedrech si to představovat ani nechci

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!