Tuesday 12 June 2012

Státní maturity končí..


..aneb Lůca má tep na 180 a srdce jí vzteky buší.

Když se měly naše staré maturity měnit na tyhle nové státní, všichni se pobuřovali, že se nic měnit nemá a vše má zůstat tak, jak to bylo doposud. To se mě ovšem maturity netýkaly nijak přímo. Časem si všichni zvykli a výuka mnohých škol se přizpůsobila těm stávajícím zkouškám dospělosti. Ta na našem gymplu rozhodně.



A teď se má vše hodit do koše. Nebo změnit. Naší vládě už nevěřím v ničem, nejsou schopní rozhodnout naprosto o ničem. Chápu, že nemůže být spokojený každý, ale co kdyby popřemýšleli nad možnými následky? Třeba těch státních maturit.

To, že už zpracovávám otázky na češtinu a mám načtenou četbu na vyšší úroveň, je nejspíš můj problém. Ale beztak mě teď nemotivuje nic k tomu, abych pokračovala ve vypracovávání otázek. Leda do školní části maturity. Mělo být pět předmětů - vybrala jsem si pět předmětů. Ale chci být připravená dostatečně dopředu. To nelze, protože si můžu připravit něco, co potom nebudu potřebovat. Učitelé nás čtyři roky připravují na tento model maturit. Ale ejhle, někdo si vymyslí, že jsou s maturitami potíže a tak je nejjednodušší vyházet představené, kteří údajně za tímto problémem stojí a maturity zrušit. Co na tom, že jsme vyhodili několik milionů, miliard? Co na tom, že studenti budou ještě dlouho žít v nevědomosti a nebudou tušit, z čeho a jak budou maturovat. Hlavně že VŠ byly přemlouvány, ať uznávají vyšší úroveň maturity. A teď? Každá vysoká škola se na to naší drahé vládě vykašle, i kdyby maturity zůstaly.

Proto vlastně nevím, co dělat. Zda pokračovat v intenzivní přípravě na příští rok, zda číst četbu a zpracovávat si jí nebo se zaměřit spíše na vývoj literatury? Zda si vůbec zkoušet testy státní maturity nebo raději poslouchat výklad Základů společenských věd a podtrhávat si to, co považuje za důležité profesorka..

Uvidíme. Třeba nám to neřeknou den před skládáním maturit. ;D

22 comments:

  1. Za naši vládu se stydím, takoví debilové, to se jen tak nevidí. A s maturou se teď nestresuj, vždyť začínají prázdniny! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já vím, ale beztak jsem vážně vytočená. Přes rok budu mít minimum času a tak jsem chtěla máknout už o prázdninách..

      Delete
  2. Taky bych to ted neřešila před prázdninama, ale sere mě to neskutečně.. Já jsem s těma státníma spokojená, s tou češtinou teda určitě, aspon se nemusím učit přehled celé literatury a stačí mít načtených 20 knížek. Fakt jsou to debilové, pořád něco mění :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, ta čeština mi přišla dobře udělaná, žádné šprtání milionu děl a období..

      Delete
  3. chápu tvoje rozhořčení, je fakt, že s naší vládou to jde od desíti k pěti .. netřeba komentovat, prostě je to bída ... nejhorší je, že oni nikdy nepřijdou s ničím dobrým, pořád nám jen předhazují něco, za co jim pak nevěříme a nemáme tam nikoho rádi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, naprosto jsi to vystihla. Vážně jsou hlavním bodem, proč se stydím za náš stát.

      Delete
  4. Podle me to uplne nezrusi, na to je v tom moc penez.. Kazdopadne cetbou nic nezkazis, takze cti, co ti prijde pod ruku.. Ono se to nejak snad brzo vyvrbi, zatim se muzes pripravovat na tu skolni cast, na te se nic nemeni..
    Jinak jako jo, je to blby, ale nebudes prvni, kdo nevi, do ceho jde.. Loni (kdyz maturoval muj ex-pritel) to byla uplne cesta do neznama, nikdo nic nevedel a i my letos jsme meli zase ruzne zmeny a hlavne - celych osm let jsme se pripravovali na ty stare maturity.. A i pres ty zmatky a zmetky jsme to vsichni zvladli.. Takze nenervi, dobre to dopadne, uvidis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já v to taky věřím, museli bychom prý snad vracet i nějaké dotace EU.. Nebudu nervit, jen jsem se musela podělit o své hluboké rozhořčení.

      Delete
    2. Chapu, ale fakt bud v klidu ;) A opovaz se pres prazdniny delat pro maturitu neco vic, nez cist knizky, spravnej maturant se flaka a nechava vsecko na posledni chvili! :D :*

      Delete
    3. tak zatim chci bejt tim nesprávným maturantem, přes rok budu mít málo času. ples, snad brigáda, různé kurzy, řidičák.. takže radši chci mít pojištění dopředu. ;)

      Delete
  5. Třídní nám řikala, že bychom mohli podat hromadnou žalobu, protože o tom že bude státní maturita jsme se pevně dověděli až v září a to je prostě málo a ty jsi teď v podobné situaci ale opačně. Sere mě to, je to hodně stresující. Jasně, že holka jako ty se naučí a dá tu maturitu at bude jakákoli, ale proč máš být furt nervní?
    Myslím, že by bylo dobré pozvat odborníky z EU, aby poradili a trochu pevnou rukou tu pomohli, nebo fakt už nevím co s tím, jsem hodně zklamaná

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidíš to, já bych se k hromadné žalobě klidně přidala, protože to není možné, aby sis námi takhle dělali, co chtějí.

      Díky za lichotku, předpokládám, že nepropadnu, ale beztak mě rozčiluje to neustálé pošupování sem tam a navíc od ničeho k ničemu!

      Delete
  6. Tvoje rozhořčení naprosto chápu, protože já na tom byla podobně - byli jsme první a pokusný ročník a taky se pořád nevědělo, jestli teda joooo nebo nééé, no škoda mluvit. Ale já jsem si jistá, že Tvá píle a úsilí se určitě projeví a nebude Ti to k ničemu! :-)

    ReplyDelete
  7. Člověku nezbývá než nechápavě kroutit hlavou. Naprosto tě chápu Luci, pokud se chceš připravovat už teď, tak se kdyžtak uč předměty profilové, které se musíš učit, tak, jak tak:) Neměj strach, i kdyby to bylo jakkoliv, tak ty jsi holka šikovná a zvládneš to ;)

    ReplyDelete
  8. naprosto tě chápu...já maturovala loni a ty zmatky bych nikomu nepřála..nejhorší je to bezmoc...vlastně nemůžeš nic dělat než čekat až si to páni nahoře rozmyslej :/

    ReplyDelete
  9. Prostě... Nenaděláme nic :-/

    ReplyDelete
  10. Cože? Fakt se ruší? Já vůbec nečtu noviny a na zprávy se nedívám, tak nic nevím! Každopádně určitě čti, čti, čti! To zhodnotíš i u staré maturity. Sice se budeš muset naučit vývoje období a spisovatele, co tam patří, ale pak se můžeš zaměřit na jednoho. Mně to naprosto vyhovovalo (i když jsem si vytáhla otázku, ke které jsem nic nečetla :D)

    ReplyDelete
  11. Sátní maturita je jen pouhou fraškou. Jako by to byla jedna nafouknutá bublina. A podle mého názoru se na maturitu člověk učit nemusí, pokud dával za čtyři roky aspoň trochu pozor v hodinách. Protože přečtení knížek do čj je na každém jedinci. A co se týče jazyků, tak je to o slovíčkách a porozumění. Tedy žádná gramatika ta jde do pozadí. Pokud nejde o sloh ve kterém je více důležitá. Není to o znalostech, které se naučíme za rok nebo půl roku před maturitní zkouškou. Ale o logice, zdravém myšlení a špetkou inteligencí. A to nezískáme za jeden Svatý týden. :) Ale myslím, že by ses neměla stresovat nyní o prázdniny. Četla bych maximálně knížky do povinné četby. Ale jinak si užívej volna. Od září toho budeš mít plné kecky. A ty to dáš. :)

    ReplyDelete
  12. Příjde mi že každý rok je to stejné, akorát letos bylo jasné že státní maturita bude. Já maturovala loni a taky jsme dlouho nevěděli jestli budem maturovat státně a nebo normálně. Seznam knih se nám od prváku změnil snad 2x, taky mě to naštvalo. Myslím že máš ještě čas než začneš jančit a pochybuju, že najednou zruší celou státní. Když do toho vrazili tolik peněz.

    ReplyDelete
  13. Lucinko, já ti poradím, co dělat. Dej si horkou koupel, čokoládu, film Bosé nohy v parku, sejdi se svou drahou polovičkou a pomalu se chystej na užívání si léta. A na školu vůůůůůbec, vůbec, vůbec nemysli. To jsem ale pokušitelka, viď? Nezlob se ;-).
    Vivi

    ReplyDelete
  14. Výstižné... taky nějak nechápu, jak si to "ti nahoře" představujou... no jo, oni maturovat už nebudou, jim je to jedno. Ale co mají dělat fakt ti studenti, kteří by se rádi připravili s předstihem? Tohle někdo těžce nedomyslel :-/

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!