Tuesday 26 June 2012

COOKING: Rebarborovo - jahohodový kulatý koláč s drobenkou

Jelikož jsem milovníkem rebarbory a drobenkových koláčů, přináším Vám dnes recept, který jsem si vyzískala od babičky a zvládne ho každá (ne)kuchařka.





Ingredience:

  • 320 g polohrubé mouky
  • 140 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 50 g škrobové moučky (Solamyl)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 500 g rebarbory a jahod ve vlastním poměru
  • 1 lžička skořice
  • mouka na posypání válu a vysypání formy
  • tuk na vymazání formy



Postup:
Do mísy nasypejte 200 g mouky, škrobovou moučku a prášek do pečiva. Promíchejte, přidejte vejce, polovinu cukru, citronovou kůru a 125 g másla pokrájeného na kousky. Vypracujte těsto (ručním hnětačem či ručně, jak chcete) a těsto dejte zabalené v potravinové fólii na 30 minut odležet do chladničky.
Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Dvě třetiny těsta vyválejte na pomoučeném vále a a vyložte jím dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvarujte váleček, který přitiskněte na okraj formy a vytvořte z něj zhruba dvoucentimetrový okraj.
Rebarboru oloupejte, společně s jahodami pokrájejte na kousky a rozložte na těsto ve formě. Ze zbytku másla, mouky, cukru a skořice vypracujte drobenku. Tu nasypte na rebarboru s jahodami a koláč pečte 30 minut v předehřáté troubě na 170°.


Dobrou chuť!

2 comments:

  1. Takové babičkovské recepty jsou jistě zárukou kvality. A rebarboru a jahody taky miluju, takže pohromadě to musí být bombastické :-)

    ReplyDelete
  2. No teda:) Mňám:) Vypadá to skvěle!:)Jinak jak jsi před časem psala u mě koment ke knížce Kdo chytá v žitě:) Hlavní postava mě taky vytáčela a začala jsem nesnášet slovo deprimovat:D protože se tam objevilo snad padesátkrát:))

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!