Saturday 28 April 2012

Ota Pavel/ Karel Kachyňa - Smrt krásných srnců

Dnes si můžete do svých filmových nebo knižních seznamů přidat další položku a tou je právě kniha (či filmové zpracování) Smrt krásných srnců od Oty Pavla.
Tato útlá knížka je i na seznamu četby k maturitě, je čtivá a určitě jí proto zařaďte do své knihovničky. Milé počtení vyprávěné očima malého kluka - tím pádem velmi vhodné i pro pánské osazenstvo, není to žádný dívčí románek o upírech či co.. :)

Ota Pavel mě vždy odrazoval, ani nevím proč. Zkrátka jsem si myslela, že píše o rybách, že to není četba pro holky nebo že to vůbec nebude záživné počtení. Ale právě naopak. To samé platí i u filmu - jestli doháníte četbu k maturitě na poslední chvíli, mrkněte alespoň na film od Karla Kachyni (je to určitě vhodné i jako osvěžení knížky, kterou jste četli před delší dobou). Skvělé obsazení jako je Karel Heřmánek coby charismatický tatínek od rodiny, který se pro zisk spustí s kdejakou "cuchtou".



Najdou se chvíle humorné, střídané s těmi, kdy je Vám do pláče. Film i knížka pro mě byly mírně nostalgickými, ač si na tuto dobu ani v nejmenším nemohu pamatovat (děj je zasazen do předválečné doby v Československu). Příjemné vzpomínky na lux značky Elektrolux u babičky, prázdniny u řeky nebo další dětské zážitky byly mými oblíbenými průvodci tohoto filmu či knížky. I proto dávám 10/10 jak knize, tak filmovému zpracování a Vám doporučuji přečíst si a hned poté i shlédnout toto mistrovské dílo!

1 comment:

  1. Dobře si pamatuju, že tahle knížka byla jedna z posledních, kterou jsem k maturitě četla a vážně se mi taky moc líbila. Přečetla jsem jí jedním dechem a myslím, že tou největší známkou kvality je to, že Fíla, ač zarytý nečtenář, jí přečetl se stejným nadšením jako já :-D :-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!