Tuesday 10 April 2012

The Human Body Exhibition

Dnes bych Vás ráda srdečně pozvala na výstavu do Prahy. Určitě jste už o Human body četli nebo někde slyšeli.

Lidé se v případě této výstavy dělí na dva tábory. Jeden tuto akci opěvuje, chválí a jásá nad jejím návratem do ČR, druhý proti této nehumánní výstavě bojuje, pomlouvá ji a haní na každém kroku (sem prý patří třeba 1. lékařská fakulta v Praze - bojují hlavně proti nehumánnosti). Já se hrdě řadím mezi příznivce, v pátek jsem výstavu navštívila a jsem nadšená!
Navíc se soukromou přednáškou a názorným popisem milého jsem to měla o 100% lepší než zbytek mé třídy, co jel asi o týden dříve než já. Abyste si ale nemysleli, tak školní skupině se průvodce zařídit dá, zbytek zde zajišťují právě studenti medicíny, najdete je lehce, stojí v každém místnosti v bílém plášti.



Výstavu si projdete zhruba za dvě hodiny, je zde několik místností rozčleněných podle okruhů lidského těla - kosti, svaly, vylučovací a rozmnožovací soustava, trávicí soustava, plíce a srdce..
Mě osobně se nejvíc líbili vypreparovaní lidé v pohybu, kteří Vás provází celou výstavou a v každé místnosti je jeden nebo dva. Další, co mě zaujalo nejvíce byly děti - od malých embryí až po vyvinutý plod s vlásky a kouskem pupeční šňůry.

Možná, že tato výstava není pro úplné cíti, ale i já nemám ráda pohled na odebírající se krev z mé žíly a tohle mě naprosto uchvátilo, proto Vám doporučuji investovat peníze, schrastit nějakého ochotného medika nebo se spokojit s "průvodci" a vyrazit. A nezalekněte se fronty před pavilonem. ;)


6 comments:

  1. Joo, zní to opravdu lákavě, sama bych si ráda zkusila, jestli je na to můj žaludek opravdu stavěný a já tam sebou někde nesekla :-D Ale vážně mě to hodně láká, už jsem začala přesvědčovat doma, aby se mnou někdo jel, ale zatím marně....

    ReplyDelete
  2. Není to tak dávno, co jsme měli v ajině vypracovat otázky z Bridge - a mezi nimi byla i otázka na tuhle výstavu, o které byl v Bridgi článek. Tak já se zrovna řadím k těm, které to vůbec neláká :D. Nevím, přijde mi to neetické, ale zase třeba by se mi to nakonec líbilo, "odříkaného chleba největší krajíc", nebo jak se to říká :D.

    ReplyDelete
  3. Minulý rok byla u nás v Brně a taky jsem ji navštívila.. Patřím, stejně jako ty, mezi nadšence! Moc se mi to líbilo. Barevné ledviny a podobné. Jediné, u čeho se mi hodně stáhnul žaludek, byly právě ty embrya.. To jsem proletěla hodně rychle..

    ReplyDelete
  4. děkuju ti :) abych ti pravdu řekla, za to, že jsem to na blogu zase rozjela, můžete vy, co jste mě podporovali v nejtěžších chvílích, kdy vítězil můj perfekcionismus na celé čáře a nedovolil mi zveřejnit nedokonale vypadající a znějící článek! raději žádný. avšak já jsem to překonala. možná za to může i to, že jsem odkaz dala pár lidem kteří mě znají a tak jsem se snažila psát, aby se vraceli a četli mě. kdo ví. prostě jsem přispívala a snažila se přecházet ty nedostatky. komentáře ostatních vždycky podpoří a zvednou sebevědomí. jsem za to vděčná. momentálně mám tolik nápadů na články, že nestíhám :) hlavně kosmetické, zase mě to nějak popadlo :)
    co se týče této výstavy, mně stačí plakáty v metru a je mi z toho krajně nevolno .. asi bych to nezvládla. ale určitě zajímavé pro mnoho lidí, třeba studující medicínu či biologii :) ale i jiné.

    ReplyDelete
  5. Jojo, byla jsem na tom před rokem nebo dvěma nebo kdy v Brně a taky se mi to líbilo :) Sice jsem celkem cíťa - jak na co.. :D ale zvládla jsem to! :) a stejně jako Infary - embrya jsem proběhla a ani na ně nekoukla..

    ReplyDelete
  6. na výstavě jsem byla před 3 lety. Byl to fakt zážitek, taky patřím mezi příznivce je fajn si prohlednou lidské tělo do detailu a dozvědět se něco nového. Jediné co trhalo srdce byla ta nenarozená miminka a embrya :-(

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!