Saturday 21 April 2012

COOKING: Holandský řízek


Dnes jsme s mamkou vařily oblíbený oběd naší rodiny - holandské řízky s kaší. Jen na okraj chci poznamenat, že toto jídlo není zdravé, naše rodina nejí zdravě, ale spíš se láduje jako typický Čech a nejoblíbenější součástí jídelníčku je maso. Proto je pro mě těžké prosadit si někdy svou a uvařit své zdravé jídlo. Samozřejmě, že pro sebe samotnou si jídlo uvařit mohu, ale nesklidí žádné ovace od okolí. ;)

Ingredience:

  • 500 g bůčku bez kosti
  • 250 - 350 g eidamu
  • zhruba 300 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka (popřípadě ještě hladká mouka a rozšlehané vejce)
  • olej, sádlo či máslo na smažení
  • brambory, mléko, sůl na kaši
Bůček zbavíme svrchní kůže, nakrájíme na kostky a rozemeleme pomocí robotu či strojku na maso. Na struhadle najemno nastrouháme sýr a přidáme k masu. Zalijeme mlékem a vypracujeme hmotu, která nám bude držet pospolu. Přidáme sůl a pepř podle chuti a obalíme buď jako řízek v trojobalu nebo jen ve strouhance. Smažíme přibližně 10 minut na každé straně v rozpáleném oleji - záleží na typu trouby, grilu či jiného spotřebiče, ve kterém holanďany připravujeme. Podáváme s kaší.

Dobrou chuť!

5 comments:

  1. Ten jsem nikdy moc nemusela :D jako na vsechno co je z masa, jsem hrozna. Ale mate pravdu s tim vztahem na dalku, ja jen mluvim z vlastni zkusenosti, to vis stary dobry V me zase stve, ale tentokrat uz je mi to fakt jedno :D

    ReplyDelete
  2. Vypadá to jako karbenátky, dobře! Naše rodina taky nejí zdravě, ale u obědů mi to zrovna nevadí, maso mám ráda :)

    ReplyDelete
  3. Jojo ty moji ze tridy nejsou spatni, no bylo to vtipny jak se tam vsichni zacali bavit spanelky a ja tam je tak stala, tak za mnou ten jeden prisel a zacal se semnou bavit anglicky, mily ;) ale doufam ze jeste nekdo pribude, jsme jen ctyri ve tride :D

    ReplyDelete
  4. Mám to stejné. Mamka kvlki taťkovi vaří hlavně tradiční česká jídla a moje dietní recepty si můžu strčit maximálně za klobouk. Naštěstí jím doma jen jednou týdně a pak na zbytek týdne zmizím zpět do Brna.
    Protáhnout se u úklidu? Teda, mě z toho vždycky tak bolí záda, že to raději přenechávám jiným O:-) :D

    ReplyDelete
  5. Holanďák, zvlášť pokud je v něm hoooodně sýra, docela můžu, i když normálně mi mleté maso moc nejede. A s "brkaší" jedině! :-) A máte krásné talíře :-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!