Thursday 5 April 2012

Googling & fucking

Říkáte si, co to ta holka mele? Nadpis však není mým výmyslem, ale názvem jedné divadelní hry - přemýšlím, zda se tak představení, které jsem v úterý shlédla, dá nazývat?

Čtveřice mladých lidí z divadla F. X. Šaldy ztvárňuje třináctileté pipinky, rodiče, potomky a všechny, kteří jsou součástí internetového světa. V této hře se velmi často objevují hlášky z facebookového prostředí, jako "To se líbí.." nebo narážky na počet přátel na Vašem účtu. Vše je doplněno světelnými efekty a hudbou složenou ze zvuků počítače.
Co mě zarazilo, byla vysoká koncentrace slova "pi*a", které během pěti minut zaznělo snad desetkrát. Bohužel, je fakt, že v dnešní době se takto už velmi mladí lidé, někdy i malé děti baví.



Dalším bodem je otázka, pro koho je určena tato divadelní inscenace? Je jasné, že pokud se nepohybujete v internetovém světě, tak Vám 90% obsahu nic říkat nebude. Na druhou stranu, naše maminky nebo babičky se můžou najít v části, kdy dcera telefonuje přes Skype s rodiči a vysvětluje, jak má zvětšit obrazovku. Maminčino "Jéžiši, já to zavřela!" je, myslím, velmi častou větou starší generace. Tato hra především naráží na naše životy, na příliš vysokou izolovanost od okolí a vytváření si vlastních hodnot ve virtuálním světě. Hlášky plné ironie a řízného humoru jsou zde na místě, avšak pro mě bylo padesát minut dostačujících.

Vzhledem k tomu, že spolužačka byla na tomto představení již po páté a divadlu podle mého rozumí, jsem od hry čekala něco jiného. Nedejte ale jen na můj názor, většině mých vrstevníků se představení líbilo. Většina jich tuto hru označila za vydařenou, častokrát i nejlepší a výstižnou. K poslednímu přívlastku se přidávám také, jinak ale patřím mezi konzervativce a raději si zajdu na klasické představení.

Každopádně vidím jeden velký plus a to, že mladí lidé jsou prostřednictvím tohoto představení nalákáni do divadel a jsou nuceni zamyslet se sami nad sebou a svým postojem k internetu vs. reálnému světu.

15 comments:

  1. Ztotožňuji se s tvým názorem :)

    ReplyDelete
  2. Zni to docela zajimave :) A jsem pro to, aby se hraly i hry mozna nizsi urovne, ale takove, ktere "dnesni mladez" nalakaji do divadel, protoze jinak je, obavam se, budoucnost divadel dost nejista, vzhledem k dnesnimu rozmachu kin a internetu.. Aby "divadelni" generace postupne nevymrela :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je fakt, že návštěvníků divadel ubývá. Na druhou stranu, znám mnoho mladých lidí, kteří do divadla chodí rádi a často. Ale asi je to jiné na gymplu nebo na učilišti..

      Delete
  3. Zní to vážně zajímavě, dokonce myslím, že do divadla F.X. Šaldy takovéto věci patří (tedy pokud přihlédneme k tomu jaky byl on sám:D)
    Já bych na to představení sama moc ráda šla, ale bohužel to mám moc daleko - tak je super, že si o tom tady aspoň můžu přečíst:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Představení bylo přinejmenším zajímavé, je možné, že zavítá k Vám do města, tak uvidíš, třeba se na něj taky dostaneš. :)

      Delete
  4. Tak to muselo být fakt zajímavé, určitě bych se na něco takového sama ráda podívala. Zamyslet by se nad tím, čím žijeme, většina z nás vážně měla, i když pochybuju, že to taky všichni udělají, škoda... Ale každopádně Ti takový zážitek závidím a děkuji Ti, že si se s námi o něj podělila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je fakt, že Tě představení nutí k zamyšlení, ale já moc výčitky nemám - a myslím, že ani nemusím, každopádně to vystihlo současnou dobu. :)

      Delete
  5. Zní to zajímavě, ale asi by mi vadila ta vulgárnost, nemám to ráda, a v divadle už vůbec ne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vulgárnost by neměla být, já sama občas zanadávám, ale určitě bych to nepřesouvala do divadel, televize a dalších podobných míst.

      Delete
  6. Zajímavé, ale asi bych měla stejný problém jako Juno, radši si dám klasiku :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já tenhle problém měla taky, ale bohudík vulgarismy nebyly obsaženy v každé větě, to bych asi odešla.

      Delete
  7. Zní ta zajímavě ale ráda bych reagovala na zmiňovanou IZOLOVANOST od světa. Nemyslím si, že by děti a mladí byli izolovaní. Zastávám názor jednoho psychologa, který se svým týmem přišel na to, že děti a mladí stále naprosto oddělují virtuální a reálný svět. Nic jim nenahradí procházku s kamarádem venku a slyšet jeho názory z očí do očí.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidíš, názor je zajímavý a určitě i něčím podložený - já tu izolovanost kolem sebe úplně konkrétně nevidím, ani já sama se necítím izolovaná a Facebook využívám spíše k lepší domluvě a propojuji ty své dva světy. Ale je jasné, že nějací lidé určitě dokáží být závislí a trávit na internetu 90% svého času jako jeden z hlavních hrdinů inscenace.

      Delete
  8. Viděla jsem u nás v Liberci...zvláštní, ale líbilo se mi to.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!