Tuesday 13 March 2012

K moři - Soukupová

Přicházím s dalším tipem na knihu, která byla napsána teprve nedávno, tudíž je to tvorba současná. Styl autorky je velmi osobitý (jako například u Petry Hůlové, které jsem psala zde). Právě způsob jejího psaní mi zpočátku dělal problémy a musela jsem si zvyknout na zvláštní obraty a lehkovážnost a nadsázku, kterou jsem neustále v díle viděla.

Petra Soukupová popisuje vaření večeře stejně jako zjištění o adopci, nedělá rozdíly a mě občas strašně vytáčela tímhle přístupem. Ale právě v tom jsem později v dalších kapitolách objevila to kouzlo. Soukupová bývá přirovnávána k Virginii Woolfové a jejímu dílu K majáku, což nemohu ani potvrdit ani vyvrátit, ale dostala jsem nepřímý tip na další knihu.

Kniha mě překvapila svým obsahem, vylíčením celého života jedné obyčejné rodiny, která se postupně rozpadá nebo rozrůstá a různě propojuje. Děj mě bavil a já hltala každou větu o tlusté Adéle nebo čekala, co zlého zase provede Jojo. Rychle jsem se pročítala k další zápletce Báry s R. nebo pozorovala Jítiny problémy. Je fakt, že další vývoj postav byl někdy až příliš průhledný a jasný. Nenapadlo by mě, že se něco pohne k lepšímu, což se ani nestalo.



Příběh je vlastně obyčejný a zajisté se v nějaké z postav najdete. Charaktery jsou nepřímo skvěle popisovány a je na nich ukazováno mnoho vlastností, spíše špatných. Kniha mi přišla spíše pochmurněji laděná, ale velmi pravdivá, závěr byl však až moc vyostřený do negativna. Proto Vám ji doporučuji, ale raději, až budete velmi pozitivně naladěni a budete mít chuť vyměnit povinnou četbu za něco "stravitelnějšího" a oddechovějšího.

6 comments:

  1. Jak si mám vyložit "popisuje vaření večeře stejně jako zjištění o adopci"? :D jinak díky za tip, ale já mám prostě ráda dobré konce :) i když třeba někdy, kdo ví :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juno, je to taková lajdáckost, flegmatičnost, nevážnost vážných věcí. Já nevím, jak to popsat, každopádně to bylo něco, co mě na té knize nesmírně iritovalo!

      Delete
  2. Já jsem knížku četla, ale moc mě to neuchvátilo. Připadalo mi to poněkud nepropracované. Ale je pravda, že autorka je teď velký objev naší literatury.. S Virginií to mnoho společného opravdu nemá :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Právě kvůli tomu, že to má být objev, jsem si knihu půjčila. A stále nevím, zvláštní pocit..

      Delete
  3. K majáku jsem četla, ale ani jsem ji nedočetla, nějak mě to nezaujalo a bylo to na mě těžké, a díky tomu jaký mám pocit z knihy k majáku, tak by mě asi nezaujala ani tato kniha, ale může to být také vyvoláno tím, že jsem tu knihu četla před 10ti lety a tak v té době pro mě nemusela být dostatečně srozumitelná

    ReplyDelete
  4. Podle tvého popisu si asi knížku přečtu, celkem mě zaujala. Děkuji za tip. :)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!