Sunday 25 March 2012

Francouzská nespravedlnost

Během English weeku jsem stihla ještě odběhnout k francouzštině a posnažit se na krajském kole olympiády. Bohužel mi přes všechna má snažení bylo v tramvaji řečeno, že jsem vlastně v B2 kategorii, nikoliv v lehčí B1 (na kterou jsem se celou dobu připravovala). Rozplynuly se jakékoliv naděje na větší úspěch, začala jsem si představovat své jméno svítící na posledním řádku výsledkové tabulky a s velkým vztekem a bušícím srdcem nakonec podepsala prezenční listiny.

Dlouhý poslech s pánem ze druhého cvičení, který neuměl francouzsky o nic líp než já jeho výslovnost byla děsivá. Poté následoval popis obrázku (dva líbající se lidé se spoustou zraněných kolem, hasiči a déšť - i když má doučující říkala, že měla podobný nebo stejný obrázek a že to prý bylo z festivalu. :D). Po obrázku jsem mluvila na zadané téma, které bylo média (vylosovala jsem si dvě, ale bohužel jsem u druhého nerozuměla zadání, takže výběr byl lehčí). Potom už jsem se spolužačkou pádila zpátky do školy za rodilými mluvčími Peterem a Johnem, kvůli kterým jsme šly dokonce první na řadu.


Nakonec mi odpoledne během výuky britských národních tanců přišla SMSka, že jsem se umístila na pátém místě, což považuji za úspěch. Sice jsem se nedostala do celostátního kola, na což jsem prý měla šanci v B1 kategorii, ale tohle beru jako mnohem větší zkušenost a i když mě pořád takhle událost ještě trochu trápí, vidím v tom dobrou příležitost zlepšit se na úroveň prvního v mé kategorii. :)

13 comments:

  1. páááni, Ty jsi stejně taková šikula, to není možné! prý poslední řádek, pěkně jsi jim tam vytřela zrak! velká gratulace a asi se k Tobě přihlásím na doučování :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. díky za pochvalu, ale na doučování ostatních to rozhodně není. :) takových chyb, co pořád dělám.. je stále co zlepšovat. ;)

      Delete
  2. Moc ti gratuluji, věřím, že tohle tě popostrčí ještě mnohem dál :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji. Eliško. Máš naprostou pravdu, snažím se stále ještě zlepšovat. :)

      Delete
  3. Gratuluju! Jsi děsně šikovná. Když ti ty jazyky tak jdou, doufám, že s nimi nepřestaneš a neuděláš tak stejnou chybu jako já

    ReplyDelete
  4. jsi super! gratuluju :) vzpomínám si, jak jsem byla já na francouzské konverzaci, a taky jsem nerozuměla jak svému téma, tak tomu chudákovi francouzovi, co se ze mě snažil něco vytáhnout :D tehdy jsem skončila taky pátá - jenže z pěti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Juno, pobavila jsi mě. Ale na druhou stranu se to může stát každému, já taky jednomu tématu nerozuměla. :D Ale francouzka, co jsem ji měla v porotě byla milá, ač nevypadala. :)

      Delete
  5. pata v B2?!?! delas si srandu?! jsi nejlepsi!!! :)) pokud to opravdu byla B2 podle SERR, tak ses strasne husta, vzdyt na ty urovni je vyssi maturita, ktery se bojim jak cert krize :D
    gratuluju moc!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedicats, od Tebe si pochvaly vážím snad úplně nejvíc, Ty jsi pro mě takový vzor ve fránině. :)
      Byla to B2 podle Alliance a její pobočky v Liberci (to je sdružení rodilých francouzů v ČR), dělají to podle nějakých celoevropských měřítek. :)
      Já právě chci maturitu ve školní části, té státní se bojím. Ale tak ještě uvidíme, třeba nepovinně. :)

      A Ty se neboj, jsi skvělá! ;)

      Delete
  6. wow, jsi úžasná a gratuluju ti!!! takhle kdybych uměla francouzsky, tak nic víc nechci :) co myslíš, dá se to naučit cca za rok, pokud se tomu věnuješ intenzivně?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dančo, moc Ti děkuju. :) Já zas tolik neumím, tak mě nepřechvalte, spíš náhoda asi. :)
      Já myslím, že všechno jde, když se chce. Určitě by to chtělo intenzivní přípravu, já si na olympiádu udělala zhruba 2 knížky poslechů na úrovni A2, pak ještě knihu a půl poslechů na úroveň B1 - v každé knize je jich asi 50.. :) Hlavně mluvit, poslouchat, koukat na filmy - to je podle mě nejlepší cesta. Plus nějaké kurzy (doučování individuálně nebo klidně ve vícero lidech, každému sedí něco jiného). :) Držím palce.

      Delete
  7. To by mě asi kleplo, na B2 se rozhodně necítím, já právě zvažuju, jestli dělat ted v červnu zkoušku z A2 nebo B1 a chci B1, ale bojím se. Potřebovala bych takovou zkušenost! Jenže od nás ze školy chodí vždycky každej rok ta stejná holka, která to válí tu fráninu, takže se na olympiádu nedostanu :(:D
    A gratuluju, to je úspěch!

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!