Tuesday 18 February 2014

Pražský studentský summit, nezaplatitelná zkušenost pro život



Pražský studentský summit? Co to vlastně je? 

Unikátní projekt pro středoškoláky a vysokoškoláky, který Vás pohltí a Vy si na něm vypěstujete závislost. Mnohému Vás naučí a dá Vám možnost poznat nové věci a zajímavé lidi - ať už hosty, pořadatele nebo další účastníky.

Projekt se skládá z přijímacího řízení (úkolem je sepsat esej na dané téma), pěti workshopů, které se konají na VŠE v Praze zpravidla jednou za měsíc v sobotu a završen je několikadenní konferencí zahájenou slavnostně v hotelu Ambassador. Konference samotná pak probíhá v Kongresovém centru Praha a nechybí ani neformální rozloučení v podobě večerní akce.

Projekt simuluje jednání v OSN, EU a NATO (které probíhá v anglickém jazyce) a nabízí studentům nahlédnout do tajů mezinárodních vztahů, diplomacie a obchodu. Sekce OSN je rozdělena do orgánů - UNESCO, ECOSOC, UNEP, HRC, UNSC a WTO (kde jsem i já).


↑ oficiální zahajovací video letošního ročníku

Workshopy jsou rozděleny na dvě části a ta dopolední je vždy společná pro všechny účastníků, odpoledne se všichni přesouvají do svých orgánů hájit zájmy států, které zastupují. Během dopoledne probíhají projevy účastníků, zajímavé diskuze nebo semináře s hosty (zmínkou třeba Jan Muehlfeit, Jakub Železný, Erik Best, Jindřich Šídlo, Václav Láska, Lenka Bradáčová, Jan Bondy, Hynek Kmoníček a další). Odpoledne přijdou na řadu témata reálně projednávaná na půdě nadnárodních organizací - během posledních ročníků třeba e-commerce, nezaměstnanost mladých, deforestace, liberalizace obchodu službami, znečištěné povrchové vody, přístup k lékům a zdravotní péči, novodobé otroctví, ženy ve vědě a technice, současná situace v Demokratické republice Kongo a několik dalších..

Na konferenci se v jednání intenzivně pokračuje a zde jsou všichni až na slavnostní zahájení, které opět navštíví i zajímaví hosté (politici, diplomaté nebo podnikatelé), ve svých orgánech a jednají celé dny. Zpestřením jsou coffee breaky a oběd, popřípadě večerní neoficiální akce.

V průběhu ročníku probíhají také doprovodné akce, já osobně navštívila Ministerstvo zahraničních věcí, Českou televizi, byla na Lidskoprávním biografu nebo semináři etikety a setkala se s HR specialistou z Komerční banky. Můžete si jako delegát pořídit také summití tričko, vlaječku Vámi zastupovaného státu nebo placky s logem PSS.

Summit je velmi přínosným projektem, já sama se ho účastním podruhé a vidím svůj neskutečný posun. Naučí vás práci s informacemi, tvorbě oficiálních textů, argumentaci, prezentování a formulaci Vašich myšlenek. Budete se zabývat do detailu tématy, která by pro Vás jinak byla neznámá. Budete pracovat se zdroji v cizích jazycích (nejen anglickými) a zdroji rozhodně důvěryhodnějšími než je Wikipedie. Naučí Vás toleranci a schopnosti obhájit i Vám vzdálený názor. Zbaví Vás nervozity, trémy a dodá Vám sebevědomí. Donutí Vás dodržovat deadliny. Poznáte díky němu nové kamarády nebo zjistíte, na jakou vysokou školu byste chtěli jít či jakou práci v budoucnu dělat. Summit není jen o diplomacii a mezinárodních vztazích. Zde získané poznatky využije naprosto kdekoliv, i v osobním životě.

Velmi si vážím všech organizátorů (dobrovolníků!), kteří do projektu vkládají mnoho času a píle, což je navenek velmi poznat. Projekt působí profesionálně a má podporu významných lidí a institucí. Děkuji za možnost účastnit se ho a věřím, že tu bude ještě přinejmenším dalších devatenáct let a že i nadále bude dostatek mladých lidí, kteří v sobotu nesedí doma, ale jedou do Prahy vyjednávat na imaginární mezinárodní půdu.


oficiální web: studentsummit.cz


7 comments:

  1. Na nějakou podobnou akci jedeme ze školou příští rok. Tak uvidím. Docela by mě lákal summit, ale bála bych se té angličtiny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zkus summit, pokud by Tě to bavilo. v angličtině je jen NATO, zbylé orgány a organizace jednají v češtině. :)

      Delete
  2. Do teď jsem věděla jen o jedné osobě, která se tohoto účastnil, s tebou už jste dvě :D Máte můj neskutečný obdiv, já bych na to neměla ani v češtině, natož v angličtině, ve které se neumím ani představit. Zní to moc dobře, ale přednesy nejsou vůbec nic pro mě. Tak ať se daří:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. já bych se angličtiny taky trochu obávala, i když jí nemám nejhorší. ale jsem v orgánu s češtinou a v angličtině nebo jiných jazycích mám jen materiály k přípravě na jednání. :) díky!

      Delete
    2. Ahá, tak to jsem nevěděla, že to takhle funguje. Tak to je super :)) Hodně štěstí, těšim se, že jednou budu moct říkat, jak jsem komentovala články naší nejlepší diplomatce ;))

      Delete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!