Monday 13 January 2014

Méně strachu, více odvahy

Heslem v nadpisu se hodlám řídit celý rok. A vlastně ještě déle. Pořád jsem se, a vlastně ještě pořád se něčeho obávám, mám z něčeho strach. Co si pomyslí? Jak budu vypadat? Co když to nezvládnu? Co když ten postup nebude pro ně dost dobrý? Co když já nejsem dost dobrá?


Je faktem, že ne ve všem jsme nejlepší a bezchybní. Občas prostě šlápneme vedle a se sebráním odvahy dělat nové věci nebo jít do věcí, které jsme před nedávnem opatrně odcházeli, naplno, s tím to bude ještě těžší a budeme chybovat mnohem více.

Ale není snad život o zkoušení a chybování? Není chybování to, co nám dává nejvíce? Z čeho si vezmeme mnoho a poučíme se? Znáte přeci to, když Vám kamarádka radí byť jen s nějakým kosmetickým produktem. Že je zbytečný, drahý a udělá Vám vyrážku. Přípravek si koupíte, vesele se s ním večer namažete i přesto, že hrozně smrdí, a ráno se vzbudíte s pupínky všude po obličeji. Vaše vlastní chyby Vám nejlépe pomohou na cestě za Vašim lepším (a postupem času i nejlepším) já.

Proto říkám "DOST!" svému strachu a obavám, zda je můj nápad správný, zda se moje postupy dotknou cizích lidí a já budu "ta špatná". Pokud něco chcete, pokud si o něčem myslíte, že je správné a chce něco udělat, NEBOJTE SE! Prostě do toho jděte, zkuste to a uvidíte.



Chtěla jsem novou práci, napsala inzerát, ozvali se mi. Prošla jsem prvním kolem, ve druhém na mě vytáhli notebook, ať ukážu, co umím. Strach z tvorby tabulky v Excelu před zraky svých potencionálních nadřízených nebo psaní žádosti (na stařičkém přístroji bez numerické klávesnice, bez myši a s prazvláštním touchpadem) mě málem shodil pod stůl v zasedací místnosti. Mé vnitřní já se sebralo z koutečku a donutilo mě alespoň zkusit něco vytvořit. A výsledkem je mé přijetí. Bála jsem se jít oznámit konec do své stávající práce, ale po několika minutách bylo po všem a já spokojeně a s hlavou vztyčenou odcházela pryč. Stejné to bylo s první hodinou power yogy, kde na mě přeci určitě všichni civěli! A tak je to i s Vámi, strachem z odstěhování se od rodičů, strachem z Vaší vysněné školy, náročné zkoušky, během, novým sestřihem, krátkou sukní nebo třeba studiem cizího jazyka ve večerní jazykové škola..

Ale věřte, že pokud svůj strach jednou, dvakrát, stokrát překonáte a sem tam uvidíte i pozitivní výsledky, nabude Vaše vnitřní já na síle a nebude se krčit v koutečku, ale nadšeně Vás povzbuzovat v konání Vašich nápadů a snů. Držím Vám pěsti, ať překonáte svůj strach a společně s mini vnitřním já najdete odvahu dělat věci, které jste vždycky dělat chtěli!

zdroj fotografií: weheartit.com

12 comments:

  1. Mluvíš mi z duše !!! Já se paradoxně přestala bát díky posilovně - někam se posunout, udělat něco, o čem si myslim že to nezvládnu ... a světe div se, ono to funguje i v normálním životě !!! Držim pěsti, ať ti to vydrží ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. je super si to vyzkoušet na něčem "nedůležitém" a potom to přenést do dalších oblastí. :)

      Delete
  2. Zkušenost je nepřenositelná, ale zkus poslechnout/číst 4 dohody (nevytvářejte si domněnky), zbytečně plýtváš energii na tyhle potenciální problémy :-)

    Nemám strach z něčeho, ale spíš z lidí, neumím procházet konflikty, neumím si to odosobnit. :-) (nevhodný smajlík, ale proč se trápit)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jani, díky za tip. mrknu na to.

      já konflikty taky moc nezvládám, už jsem přemýšlela i o nějakém kurzu, jak je zvládnout. a to trápení za to nestojí. vlastně za nic. měj se krásně! ;)

      Delete
  3. Dnes mi tvůj článek ohromně pomohl! Moc děkuji :-)

    ReplyDelete
  4. Jak povzbuzující a pravdivé!

    ReplyDelete
  5. Tohle je super článek. Je pravdivej, odvážnej a motivující a zároveň nepoučuje.
    Gratuluju tedy k nové práci, je to úspěch:-)

    Já na tomhle celý rok taky budu pracovat, ale mám taky hlavně jednu věc, na kterou se musím zaměřit: Umět říkat ne a nenechat se navézt do každý kraviny. Myslím, že tohle mi moc nejde...:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luci, moc děkuji za komentář! :)

      říkat NE je i můj problém, jsou z toho kolikrát, jak říkáš, jen potíže. tak snad se nám to podaří. držím pěsti! ;)

      Delete
  6. no ja som na tom celkom podobne, snazim sa nepripustat si veci ale mam strach zo straaasne vela veci..excel a ja sme dve odlisne skupiny, cize ak ho po mne niekto bude chciet na pohovore, mam smolu aj napriek mnozstvu dalsich kvalit, ktore mam :( ale no budem mysliet pozitivne,snad si najdem taku robotu, kde len bude dopisovat do tabuliek, ktor niekto vytvoril :)

    Pozývam na Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. určitě něco takového najdeš, nebo prostě mrknout na pár základních věcí a naučit se je. je to jen o cviku. :))

      Delete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!