Friday 28 June 2013

FOOD: Jak vaří babičky?

miluju jídlo! miluju vaření, pečení a všemožnou přípravu (ale ne tolik jako konzumaci). zkrátka mým životním cílem je ochutnat všechny pochutiny světa. ráda bych se podívala do různých zemí světa a to právě kvůli gastronomii.

dokážu hodiny trávit na internetu pozorováním různých jídel, čtením receptů nebo sledováním kulinářských pořadů. proto v následujících týdnech a měsících na blogu přibude receptů nebo vůbec článků o jídle, protože je to velký kus mě a hodně jsem tu na něj zapomínala. dnes přináším zajímavé počtení (nebo spíš pokoukání) a srovnání světových gastronomií.

jak vaří babičky? ty moje výborně, ostatně asi jako všechny. vždycky si vybavím sejkory (bramborové placky, nad které není), kynuté lívance s ostružinovým nebo malinovým sněhem, těstovinový mazec, maso na kari s ovocem, buřtguláš, toasty, chleba s nutellou a máslem, koláč s drobenkou, kachnu, svíčkovou.. je toho vážně mraky, ale asi bych Vás brzy unavila seznamem jako z rejstříku kuchařky. každopádně jsou to všechno neskutečné laskominy, kterými mě babičky rozmazlovaly a stále ještě rozmazlují.

↓ takhle vaří moje babičky. maxi porce a následné přidání je nutností.




a takhle se vaří v cizině ↓ 
dala bych si říct, takže hurá do ciziny k nějaké babičce nebo alespoň do dobré restaurace

 ↑ Itálie

 ↑ Čína

↑ Lotyšsko

↑ Švédsko

↑ Zanzibar

↑ Gruzie


více jídel a babiček najdete zde.

a co vaří babičky Vám? na jaké dětské jídlo si vzpomenete? nebo nějaký gurmánský zážitek?

6 comments:

  1. těstoviny nasladko se strouhankou. Ono to zní děsivě, ale je to nejlepší, ale jenom když to udělá babička, jinak to nefunguje! (opražená strouhanka, moučkovej cukr, máslo. A kompot, bezpodminečně!) a pak taky bramborový placky, pěkně s puchyřema a s povidlím, a babiččiny speciální směsi co-dům-dal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nene, nezní. já totiž tohle taky jídávala, ale spíš připravené od dědy, který vařil a pekl skvěle. :)
      a bramborový placky s čimkoliv, s povidlím jsem je nemívala ráda, ale teď bych se po tom utloukla. :)

      Delete
  2. Jee ty máš taky blog,ahoj!:D Já teda osobně preferuju vaření mého táty, chlapi jsou nejlepší kuchaři. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj, ahoj. :D tak to je fakt, když se do toho dají, stojí to za to. :)

      Delete
  3. Hodně zajímavý článek :)

    Já vyloženě takovou babičkovskou kuchyni neznám, i moje babička se snaží vařit spíše zdravě :D A je pravda, že mi trošku chybí..ale i tak nad její jídlo není :) A z dětství si nejvíc pamatuju její zeleninové polévky, a čokoládovou buchtu s polevou :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to se celkem máš, u nás v rodině když se řekne zdravé jídlo, všichni mají osypky. :D
      babiččiny polévky, na ty vlastně taky vzpomínám - hlavně na bramboračku s libečkem. :)

      Delete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!