Saturday 11 August 2012

READING: Dáma s kaméliemi - Dumas ml.

Jelikož Vás poslední dobou zahrnuji téměř z 99% kosmetickými články, dnes uděláme trochu změnu a já dopřeju trochu potěšení i knihomolům, kteří sem občas zavítají.

Jedna z mých neoblíbenějších knih je právě tato do Dumase juniora, od kterého jinou knihu neznám (momentálně tedy vyhledávám další na wikipedii, ale nebudu Vám kecat, že jsem je znala už před psaním tohoto článku). Řekla bych ale, že tato kniha je jeho nejslavnějším dílem a troufám si říci, že předběhl Flauberta s jeho Paní Bovaryovou, Dostojevského nebo Annu Kareninu od Tolstého. Třeba si na ni troufnu i ve francouzštině, pro ještě lepší zážitek!


Tahle kniha je něco nádherného! Nevím, jaký výraz najít pro to, aby vystihl ten dokonale napsaný, srdcervoucí příběh kurtizány Markéty a její hluboké, vášnivé a silné lásky k Armandovi, který podobné city chová k ní.




Určitě Vám doporučuji si přečíst tuto tenoučkou knížečku, kterou zdoláte za večer. Připravte si ale spoustu kapesníků a nedávejte si moc řasenky, já brečela na každé druhé straně. Děj je plný zvratů a nečekaných rozchodů, setkání a nástrah, které jsou kladeny do cesty jejich vztahu.

Nechci Vám nic prozrazovat, navíc bych to nedokázala podat jako Dumas mladší, který mě na rozdíl od svého otce, jehož Tři mušketýry nesnáším a mám k nim naprostou averzi a přitom jsem je nikdy nečetla (holt nějaké vnitřní předsudky).

Rozhodně si Dámu s kaméliemi přečtěte a možná pak po těchto květinách budete pátrat jako já po květinářstvích nebo hledat jejich vůni v různých mýdlech, šamponech a krémech (a už jsme zase u té kosmetiky, já si snad nedám říct).

6 comments:

  1. Máš pravdu, je to moc hezká kniha, i když mně ty zvraty moc překvapující nepřišly :)

    ReplyDelete
  2. Dostojevský nemá s Annou Kareninou nic společného. Možná to tak nebylo myšleno, ale ta tvoje věta to tak říká. Neber to ve zlém, jen mi trhá srdce to číst..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jsem tu větu postavila lépe, Dostojevskij a Anna Karenina nepatří k sobě, což vím. Četla jsem jak Zločin a trest od D., tak Annu Kareninu od T. ;)

      Delete
  3. To jsi me nalakala, snad si na to v knihovne vzpomenu :)

    ReplyDelete
  4. Taky se mi kniha moc líbila.. (a promin, ale nepíše se HOLD). :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a já celý život myslela, že jo a všude psala s D, ale už mi to internet vysvětlil. díky za upozornění. ;)

      Delete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!