Tuesday 17 January 2012

COOKING: Zapečená brokolice

Dnes Vám přináším recept na své oblíbené jídlo. Dá se obměňovat a vytvářet spoustu variací. Doporučuji i dietářkám. :)



Přísady:

  • brokolice (klidně menší, do 0,5 kg)
  • brambory ( 5-7 menších)
  • smetana ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • bazalka (nejlépe čerstvá)
  • sýr na posypání
  • šunka (nemusí být)
  • máslo na vymazání formy
Postup:

Zapékací misku si vymažeme máslem (nikoliv olejem!), oloupeme brambory a nevařené (!) nakrájíme na plátky. Brokolici zbavíme tvrdého košťálu a rozdělíme na růžičky. Do misky naskládáme vrstvu brambor, slabě posolíme, poklademe růžičky kapusty, opět slabě posolíme, dáme vrstvu brambor, které posolíme a poklademe bazalkou. Posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175° C zhruba 45 - 60 minut (podle toho, jak chceme brokolici a brambory měkké - já osobně jsem jeden brambor ochutnala po 45 minutách a ještě dalších 10 minut dopékala).


Přeji dobrou chuť! ♥

16 comments:

  1. dietářky zapečenou brokolici přímo zbožňují :P Já se zítra udělám zapečený kuskus s jablky :P Jinak v pátek si zase nakoupím zásoby brokolice a budu dělat chutě já tobě :D

    ReplyDelete
  2. Brokolici miluju, o víkendu jsem si ji dělala k obědu - prakticky stejně jako Ty, ale bez brambor, ty jsem si k tomu jen zvlášť uvařila. Ale skvělé je to i s nimi :).

    ReplyDelete
  3. Jsem na gymplu v sextě.. takže jakoby druhák na střední :) :-*

    ReplyDelete
  4. mňam mňam!! brokolice! :) asi řeknu mamce, aby ji udělala!
    jinak jsem toho dnes nakoupila hodně a chtěla jsem to vyfotit, ale nedalo se. mé světlo v pokoji ve spojení s mým foťákem v mobilu, to je hrůza!!! tak .. snad někdy jindy. zkusím to ráno za denního světla.

    ReplyDelete
  5. p.s. asi ti budu muset vytvořit nový design, tenhle už mě nějak omrzel :D

    ReplyDelete
  6. Mnam! Kdybychom dnes s milym neslavili vyroci v restauraci na veceri (mimochodem, dekuju moc za mily komentar!! :), asi bych si poslintala klavesnici :) Obdivuju, ze stihas pect/varit.. Ja jsem rada, ze mamka kvuli mladsim sourozencum vari denne a ja doma vzdycky neco najdu, kdyz prijdu po 11 hodinach mrtva domu... :)

    ReplyDelete
  7. Kdyby to nebyla brokolice... :D Nee, nic proti receptu, jenom prostě já a brokolice.. Jenom syrovou nebo v polívce.. :D

    Já se asi ani nebojím toho, že bych neodmaturovala, jako spíš toho, že se nedostanu kam chci na VŠ.. :) A taky, že nebudu mít vůbec na nic čas, že prostě pořád budu mít v hlavně myšlenku, že se MUSÍM učit a že prostě musím něco dělat... Toho se trochu bojím.. :)

    ReplyDelete
  8. ano, chtěla bych přidávat více článků o jídle. já bych toho ohledně blogu chtěla hodně, ale realizace je maličko obtížnější :) čekám, že až budu mít nový foťák, všechno bude daleko snažší! uvidíme!
    jinak možná by bylo hezčí, kdybys fotky, které sem dáš trochu zvětšila. je škoda koukat na takto malé obrázky. jen ať to je pořádně vidět! :)
    mám měsíc volna, takže nějaký hezký nový kabátek pro tvůj blog můžu vytvořit. pokud bys měla nějaké požadavky opět, tak stačí napsat, poslat inspiraci v podobě jiných blogů, barvy, nápisy, cokoliv .... :)
    ten citát je skvělý a ke mně se hodí naprosto výstižně. jsem nedočkavý člověk a tak pokud něco není hned, vzdávám to a do cíle nedojdu!!! musím si ho rozhodně někam zapsat :) děkuju.

    ReplyDelete
  9. Brokolici doma skoro nejíme, protože nemám ráda vařenou (nebo jinak tepelně upravenou zeleninu), ale vidím, že brokolice je hodně oblíbená. Už jsem viděla několik receptů a všechny vypadaly báječně. Nejspíš odhodím svou nechuť k teplé zelenině a vyzkouším..

    ReplyDelete
  10. hele je to nečekané, ale proč se asi takovým svetrům říká oversized :D

    ReplyDelete
  11. to vůbec nevadí a abych pravdu řekla, taky u mě oranžová nespadá do nějakých oblíbených barev :) ale tohle triko mě zaujalo. měli ho ještě v tmavě modré. možná jsem měla vzít to, ale mně přišlo to oranžové takové veselejší .. :)

    ReplyDelete
  12. co se urážíš :D, já jsem se jen smála, protože tak je to přeci u každého oversized

    ReplyDelete
  13. No páni! :) Sbíhají se mi sliny! Miluju brokolici, a tohle vypadá opravdu báječně! :)

    ReplyDelete
  14. vyzera to velmi dobre:)

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. mmmm tak to bych si hnedle dala:-)
    vypadá to dobře, mňam:-)

    ReplyDelete
  16. brokolici miluju a zapečený věci taky :) recept přesně pro mě,díky!

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!