Friday 1 November 2013

DIARY: Jen vnímat..


přistihla jsem se po několikadenním zkoumání, že prožívám některé věci jen napůl. myslím, že v tom nejsem sama. jsme neskutečně ovlivňováni společností, ale nejen jí. také na nás ze všech stran vyskakují sociální sítě - facebook, twitter, různé zpravodajské kanály nebo diskusní fóra.

často se mi stává, že o věci nepřemýšlím jako o svém zážitku, o něčem, co bych si měla zaznamenat do své mysli a uchovat především pro sebe. spíš mi na mysl vytanou otázky jako "to bych mohla napsat na facebook." / "o tom povím kolegyním nebo spolužačkám." / "o tomhle bych mohla sepsat článek na blog." / "co by si o tom myslel xy?"





hrozně moc se vážeme na společnost, na okolí a na ostatní. na to, co si o nás myslí, jak na ně zapůsobíme. je pro nás důležitější se se svým zážitkem předvést, pokud je "kvalitní" nebo ho zatajíme, pokud by naše okolí nijak zvlášť nemusel nadchnout.

pokud jsem na zajímavém místě, hned přes foursquare hlásím okolí, místo abych si pořádně danou lokalitu zapamatovala a všímala si i na první pohled neviditelného, krásně vypadající jídlo nejprve vyfotím a zveřejním na instagramu a až potom se do něj pustím. všechno nejprve zaškatulkuji, roztřídím a zhodnotím. teprve potom přichází fáze užití si té chvíle, toho okamžiku.

občas se stane, že jen vnímám, nehodnotím a zkrátka prožívám. říká se, že je beztak lepší hodnotit s odstupem. a je to pravda, přinejmenším proto, že si v danou chvíli daný zážitek užijete bez zbytečného zkoumání mnohem více.

7 comments:

  1. Něco podobného mi běželo hlavou, když jsem v Louvre přišla k obrazu Mony Lisy... Všichni turisté ji fotili, ale všimla jsem si, že se na ni málokdo opravdu podíval. :D

    ReplyDelete
  2. Máš naprostou pravdu, a ačkoli je to na jednu stranu smutné, na druhou je fajn, že si to alespoň někteří uvědomují :)

    ReplyDelete
  3. Sdílení na sociálních sítích má dvojí využití. Buď když si chceme na něco postěžovat, nebo se něčím pochlubit. Fotit si něco co vidíme, s čím se setkáme je jedna věc, chceme si to prostřednictvím fotografií zapamatovat. Ale dělat to jen proto, abychom se s tím pochlubili ostatním ... Proč? Tak mě napadá ještě jedna věc: možná je škoda, že v tu chvíli tam s námi ti lidé, se kterými to převážně chceme sdílet, nejsou osobně. Protože kdyby tam byli, sdílela bys i přesto? ... To je asi téma na hlubší zamyšlení :)

    ReplyDelete
  4. o tomto som citala jednu studiu a ze clovek sa v dnesnej dobe strasne sustredi na to, aby si nieco odfotil zdielal ale nevychutna si ten zazitok.. je to skoda, ale plati to :(

    Inak pozyvam na giveaway o GUCCI RUSH 75ml, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    ReplyDelete
  5. máš pravdu, ale myslím že väčšina ľudí je natom podobne.....

    CHRISTMAS GIVEAWAY

    ReplyDelete
  6. vystihla jsi to naprosto přesně, člověk by měl některé chvíle vnímat a prožíva,ne hodnotit a řešit co si myslí druzí.

    ReplyDelete
  7. Mluvíš mi z duše (nebo spíš z mozku). Občas si říkám, jestli bych neměla odložit foťák a přestat přemýšlet o tom, jak o situaci nejlíp napsat článek nebo vtipnej status na fejsbuk. Až je mi líto,že o daný věci nedokážu přemýšlet jinak a neužívám si přítomnost naplno. Asi s tím něco udělám :))

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!