Wednesday 30 October 2013

INSPIRATION: Počtení & pokoukání pro gurmety

zdravím, moje milé.

v poslední době se s větším volnem zvyšuje i moje chuť k jídlu a možnost se jídlem, potravinami a recepty zabývat. pokud máte rády cokoliv, co je s jídlem (kromě něj samotného) spojené, čtěte dál!



hrozně ráda sleduju různé kuchařské pořady. miluju jejich záběry jídla a přípravy a moc se mi líbí, s jakou láskou o jídle dotyční většinou hovoří. a ne, teď opravdu nemluvím o Babicových dobrotách, ze kterých mám tak maximálně namožené břišní svaly, ale dobrý pocit nebo inspiraci z něj rozhodně nenačerpám. když jsem byla nemocná, Jirku Babicu jsem sledovala bedlivě celé dny a marně se snažila najít nějaký kloudný recept. ale pryč od kritiky, hurá k pochvalám.




ale tak přeci jen, pro pobavení (nebo zhnusení?)



1) Junior Master Chef (USA)
tenhle báječný pořad jsem sledovala i v české "senior" verzi, která mě moc bavila. děti jsou ale rozkošné, roztomilé a zábavné (někdy taky pěkně mazané!) a proto mě tahle verze baví mnohem víc. je neskutečné, co takoví prcci dokážou vykouzlit na talíři, nejen z hlediska poživatelnosti, ale i designu. pamatují si navíc mnoho receptů, umí improvizovat a pracovat s rozsáhlou škálou všemožných potravin a produktů. mám se od nich co učit.

2) Deník Dity P.
jak v knižní, tak v seriálové podobě (běží právě na ČT1, v repríze na ČT2) jsem si Ditu zamilovala. je to pro mě obyčejná paní, která ráda vaří. není to žádný super chef s padesáti michelinskými hvězdami, ale vaří ráda, s láskou a ráda taky jí (máme toho mnoho společného). je bezprostřední a vaří jako my, běžní smrtelníci - ať už z dostupných surovin nebo jednoduchými postupy. J. zase oceňuje, že neumí superrychle krájet, ale třeba cibuli pižlá pět minut.

3) jakékoliv pořady se Zdeňkem Pohlreichem
za něj mě možná ukamenujete, ale já ho mám ráda. je to podle mě člověk, který se vyzná ve svém oboru a umí lidi správně přivést zpět na cestu, namotivovat a samozřejmě perfektně kromě restauračního businessu ovládá i stránku kuchařskou.

4) Muži sobě
tohle je pro změnu báječná kuchařka našich top kuchařů, kteří (nejen) mužům, kteří se v kuchyni přílišně neorientují, vysvětlují základní postupy a jednoduché, ale přitom báječné a efektní, recepty.

5) časopis F.O.O.D.
báječné počtení plné inspirace, kromě jídla tu najdete i tipy na akce nebo různé vychytávky, kuchařské náčiní nebo se seznámíte detailně s nějakou kuchařskou přísadou. navíc je časopis nádherně ilustrován a často u něj najdete nějaký dárek. cena je více než příznivá, 29 Kč.



příště třeba o mých oblíbencích z blogspotu nebo facebooku, kde už mi na hlavní stránce snad nic jiného než jídlo nebo krásné oblečení nevyskakuje.

máte Vy nějaké své tipy? sledujete kuchařské pořady nebo se raději podíváte na internet nebo do knihy?

7 comments:

  1. Mě kuchařské pořady strašně nebaví, celkem mě nebaví se zabývat až moc jídlem, ani vaření tolik nemusím:D

    ReplyDelete
  2. Těším se na tipy kuchařů a kuchařek z blogspotu, protože potřebuji hezky stručně vypsaný názor a recept.... Aneb nebaví se mě dívat na pořady, i když Polreich je asi vyjímka =)

    ReplyDelete
  3. Ditu mám ráda, knihu, ale ten pořad mi přijde hroznej :D jinak ráda blogspoty, jak Infary, Polreicha, na juniora začnu koukat
    a z Babici se mi chce permanentě zvracet :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ten pořad mi nevadí, u prvního dílu mi byla Dita hrozně nesympatická a hrozně mě udivoval její hlas, ale tak nějak jsem si na to zvykla. hrozně se mi líbí její kuchyně a výbava, to jak všechno krásně patlá a jsou na to detailní záběry nebo zrychlené pečení. jsem v tomhle trochu podivín. :D

      Delete
  4. My s mojim J. koukáme na Jamieho, zbožňuju jeho vaření a kuchařky, všechno je tak krásně ilustrovaný. F.O.O.D. taky zbožňujem, pořídila jsem drahoušovi předplatný k vánocům :D Kdybych mohla, pořídila bych mu Pohlreicha, protože je to jeho modla :D ale to bohužel není v mých silách. Takže na něj jen koukáme v televizi, je to neskutečnej kuchař, je vidět, že ví a moc dobře umí :)) No a pak mě osobně baví různý reality show typu Hell's kitchen, nebo pořady o pečení jako Božský dorty a tak. A taky strašně ráda listuju kuchařkama a časopisama, co maj hodně kvalitních obrázků :))

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!