Friday 26 October 2012

READING: Jak řeka, jež plyne - Paulo Coelho

Momentálně se postupně i přes velkou zaneprázdněnost (myslím, že jste si všimli i Vy, že na blogu je taky pusto prázdno) vracím ke knihám a čtení. Jako ke mě patří litry čaje, tak i voňavé knihy jsou součástí mě a mých denních rituálů. Zjišťuji, že čtení mi velmi chybělo a bylo nutné popadnout rychle knížku a nějak se odreagovat.




Nedávno jsem tedy z poličky v knihovně popadla knihu Jako řeka, jež plyne od Paula Coelha se slovy, že mu dám ještě jednu šanci. Jeho ostatní knihy mě moc nezaujaly, do konce jsem zatím žádnou nedočetla. Možná jsem nebyla v tom správném rozpoložení nebo náladě na filosoficky zaměřený text. Teď si jeho krátké povídky spojené v jednu knížečku užívám. Tolik moudra pohromadě najdete málo kde.

Líbí se mi jeho pozitivní přístup vůči všemu, jeho láska k lidem, věcech, přírodě. Jen jeho neustálé vyzvedávání Boha do pozice toho nejlepšího a všemohoucího mě místy otravuje. Nevadí mi věřící lidé (a nemusí to být pouze křesťani, ale i muslimové, buddhisté, hinduisté, židé a jiní..) - každý má právo na svobodu vyznání a může si dělat, co chce. Jen mě nesmí přesvědčovat nebo mi nenápadně podsouvat své argumenty, fakta (nebo nefakta?). Já jakožto zarytý ateista nejsem zrovna dvakrát nadšená z takových vět v jeho knihách. Zase je ale krásné, jak Boha uctívá, uznává a věří v něj opravdu silně. V knize najdete téměř všechna témata současnosti i minulosti, která trápí nebo těší člověka.

Pokud máte na duši splín, jste unavení a potřebujete trochu toho optimismu dodat, zkuste po této knize sáhnout. Odzkoušeno přímo mnou. Krásně se odreagujete, odpočinete si a ještě si někam do šuplíčku v paměti uložíte pár hlubokých myšlenek tohoto autora.

9 comments:

  1. Miluju všechny Coelhovy knihy, a i tato byla úžasná :)

    ReplyDelete
  2. Paulovu tvorbu miluju, každá jeho kniha člověku něco dá, rozhodně ho dovede alespoň k zamyšlení nad názory, postoji. Nevím, jaké knihy jsi od něj rozečetla a nedočetla, ale někdy napíše o poutníkovi, který hledá svoje štěstí, jde o maličko duchovně zaměřenou četbu, ale píše i knihy, které jsou úplně jinde, trochu toho magična v nich je, ale už je to o něčem jiném. Doporučila bych ti kupříkladu Záhir, anebo třeba Veronika se rozhodla zemřít - je to tenká kniha, přečteš ji za chvilku.
    Jsou knihy, které jsem od něj ještě nečetla a tahle o které píšeš je jednou z nich. Určitě si ji ale taky někdy přečtu.

    ReplyDelete
  3. Já se přiznám, že od tohoto autora jsem zatím nic nečetla, ale až bude alespon trochu času, určitě se po něm v knihovně podívám :)

    ReplyDelete
  4. knížky a litry čaje, to bychom si rozumněly! :)
    ovšem já na knížky fakt nenacházím čas poslední dobou,a chybí mi:(

    ReplyDelete
  5. Jedna z jeho nejlepších:) Má u mě v poličce čestné místo:)

    ReplyDelete
  6. Knihu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě, jakmile ji někde uvidím, asi si ji koupím :3

    ReplyDelete
  7. Znám to, já prostě musím číst jako musím dýchat. Ještě jsem nikdy nečetla něco od Paula Coelho, já nevím, prostě mě neláká, ale asi bych mu šanci dát měla.

    ReplyDelete
  8. Taky chci zkusit začít číst :) nikdy sem nečetla, ale třeba by mě to bavilo.. co by si doporučila takhle do začátku?:)) mimochodem, udělala si mi hroznou chuť na čaj, jdu si udělat :D

    ReplyDelete
  9. Taky moc ráda čtu, jen si na to v poslední době nejsem vůbec schponá najít čas :-(

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!