Friday 11 May 2012

Farma zvířat - Orwell


Článek o mé módní inspiraci Vás sice podle sledovanosti vcelku zaujal, ale jen jediný komentář mě znejistil v pokračování s těmito typy článků. Co Vy na to? ...Nyní už ale k mé oblíbené literatuře.


Dnes jsem si pro Vás připravila hodnocení knihy Farma zvířat od George Orwella. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, líbí se mi styl vyprávění Orwella (ten oceňuji i teď při četbě 1984).

Naturalisticky psané dílo, které Vás neustále udržuje v bdělém stavu. Kniha je taktéž děsivá, alespoň pro mě. Naprosto přesně poukazuje na hrozbu stalinovského komunismu, jejíž souvislost s knihou sice nikdy Orwell nepotvrdil, ale je naprosto zřejmá. Kniha psaná formou bajky, plná satiry a podobenství nebo jinotajů (zvířata jsou v reálu lidé).






Má oblíbená pasáž z knihy - pravidla farmy:

  • Každý, kdo chodí po dvou nohách, je nepřítel
  • Každý, kdo chodí po čtyřech nohách nebo má křídla, je přítel
  • Žádné zvíře nebude chodit oblečené
  • Žádné zvíře nebude spát v posteli
  • Žádné zvíře nebude pít alkohol
  • Žádné zvíře nezabije jiné zvíře
  • Všechna zvířata jsou si rovna ..a později připsáno Ale některá jsou si rovnější.

Velmi těžko se mi popisuje to, co Orwell tak mistrně popsal ve své knize a proto nezbývá nic jiného než Vám poradit okamžitě tuto útlou knížečku asi o 70ti stránkách přečíst!




5 comments:

  1. Jojo, franina statni vyssi uroven :) Sklada se z didaktickyho testu (45 minut poslech + 60 minut porozumneni textu a gramatika), slohu (90 minut, 240 slov a 120 slov) a ustniho klasickyho no... docela zabiracka, doufam, ze to dobre dopadne...

    ReplyDelete
  2. Taky jsem jí četla, nějak vloni k matuře a jsem ráda, že jsem se k ní dostala, protože to bylo vážně poutavé čtení. A vůbec nechápu, že se mi Tvůj předchozí článek nezobrazil v nových příspěvcích, takže to jdu okamžitě napravit a mrknout i na něj!

    ReplyDelete
  3. Moje první knížka, co jsem si přečetla k maturitě! A taky se mi strašně moc líbila :)

    ReplyDelete
  4. tu knížku jsem si hrozně oblíbila, je skvělá :) stejně tak 1984

    ReplyDelete
  5. Mám ji radši než 1984, nějak je udernější i když je to jen bajka a lehkým stylem.. asi to dělá ten kontrast

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!