Monday 14 November 2011

(Školní esej) Adopce registrovanými páry

Na toto téma najdeme mnoho rozličných názorů. Jsou radikálové, kteří křičí, že adopce homosexuály je naprosto nepřípustná. Některé názory proti jsou až urážející a s opodstatněnými argumenty nemají absolutně nic společného. Na druhou stranu najdeme lidi, které tato otázka vůbec nezajímá. Mnoho lidí nezná souvislosti, fakta a neví, na jakou stranu se přiklonit.

Můj postoj k tomuto „problému“ společnosti zní: „Rozhodně ano.“ Především jsem pro jednání, která už vyústí v jakékoliv řešení.

Nelze odpírat homosexuálům možnost mít dítě. Naše moderní společnost je pro jakoukoliv novinku, ale právě k této otázce se staví dost skepticky. K homosexuálům jako takovým je vcelku shovívavá, ale jakmile dojde na téma adopce právě jimi, všichni se odvrací. Je to tím, že v našem státě zastává značnou část starší věková skupina občanů, kteří z bývalého režimu nebyli na nic takového zvyklí? Nebo tím, že nám homosexuálové připadají nenormální? Považujeme stále za rodinu pouze klasický model - matka, otec? Převažuje vůbe tento model i v dnešní době? Nejsou to spíše rozvedené páry, které dítě vychovávají střídavou péčí?

Homosexulita je vrozená, proto nelze souhlasit s argumentem, který tvrdí, že děti vyrůstající s homosexuálními rodiči budou mít sklony k orientaci na stejné pohlaví. V dětských domovech a kojeneckých ústavech v České republice je přibližně 8 000 a toto číslo neustále roste. Proto je adopce homosexuály řešením – i když jen částečným. V okolních státech, včetně postkomunistických zemí, převažuje alternativní péče nad tou ústavní. Proč by tomu tak nemohlo být u nás?

Argumenty „Je to proti přírodě!“ nebo „Když nemůže mít dítě vlastní..“ jsou také velmi sporné. Proti přírodě je v dnešní době mnoho věcí a spousta z nich je špatná na rozdíl od adopce dětí. V přírodě jsou handicapovaná zvířata také vystrkována na okraj smečky. Měli bychom snad lidi, kteří jsou něčím odlišní – ať už homosexualitou nebo například mentálním postižením – také vyloučit ze společnosti? Druhý argument se dá také lehce vyvrátit. Dítě nemůže mít i mnoho párů heterosexuálních. Měli bychom upřít možnost umělého oplodnění, adopce či pěstounské péče i heterosexuálům, kteří si nemůžou pořídit vlastního potomka?
Americká asociace psychologů, Americká asociace psychiatrů a (americká) Národní asociace sociálních pracovníků ve svých studiích zdůrazňují, že neexistuje žádný výzkum nebo vědecky podložený argument, který by dokazoval, že homosexuální rodiče jsou horší než ti heterosexuální. V žádném případě nejsou děti výchovou gayi nebo lesbami nějak psychicky poznamenány. Další studie dokonce dokázala, že v rodinách s rodiči stejného pohlaví vyrostlo méně homosexuálů než v rodinách klasických. Kdyby se homosexualita dala naučit, proč by měli heterosexuálové děti orientoavné na stejné pohlaví?

I nyní je možné najít u nás děti, které vyrůstají s homosexuálními rodiči. Vyrůstají buď u svého biologického otce, který si nalezl nového partnera a homosexuálové si u nás dokonce mohou vzít dítě do pěstounské péče. Jde u nás tedy jen o pouhou změnu zákona? Nebo je společnost opravdu tak striktně proti?

Často zmiňované jsou i posměšky. Uznávám, že děti jsou kruté. Mnohem více než dospělí lidé. Ale opravdu by se posmívaly jen za dva tatínky? Myslím, že by si našly jakýkoliv důvod, pokud by jim druhé dítě „nepadlo do oka“. Brýle, stará taška, brýle nebo křivé zuby. Časem by si společnost zvykla na homosexuální rodiny a tato věc by potom byla běžná stejně jako rozvedení rodiče.

Proč dětem nedopřát lásku dvou lidí, kteří jim poskytnou zázemí jak po stránce lidské tak finanční? Jsem zastáncem názoru, že je lepší rodina homosexuální než studené prostředí dětského domova s několika tetami, ke kterým si dítě nevytvoří takový vztah jako k rodičům.

Snad se jednou naše zákony zmírní, společnost se více otevře a homosexuálové budou považováni za plnohodnotné občany této země se stejnými právy a nároky, jako mají lidé s heterosexuální orientací.


8 comments:

  1. Děkuju :) Já už ani nevím, jak přesně jsem se do klubu nivea dostala, vím jen, že to bylo určitě přes jejich stránky nivea.cz, ale bylo to těžké to najít, to vím :D netuším, kde to tam je.. A pak mi přišel dopis s kartou a číslem a od té doby mi občas přijdou nějaké vzorky, časopis a tak.. A je tam i věrnostní program :)

    ReplyDelete
  2. tak co myslíš? napíšu ti k tomu designu ještě něco na email, tak tam buď a budem o tom psát tam,ok? :)

    ReplyDelete
  3. K pohybu: a proč se nedonutíš? lenost nebo stydlivost? protože to druhé se dá vyřešit že si budeš tančit sama nebo podle videí (i třeba na youtube)
    Za hlas moc děkuju a to co jsi řekla o vztahu matka-dcera je pravda. Je to stejné jako otec-syn.. prostě těžké ale kouzelné.
    Malá tesco jsou dost.. zlá. Tohle obrovské letňanské bylo i plné čerstvého ovoce a zeleniny, to bylo víc než jsem čekala... jen jeden jogurt byl už jetej, jsem blbá že jsem si nevšimla jeho pootevřenosti, mohu být ráda, že mi naplno nepraskl v batohu :)

    K adopci se nestavím nijak protože hej - že budeš dobrý rodič ti neurčí pohlaví ani pohlaví partnera. Jsou adoptující rodiče, co dítě týrali nebo se rozvedli a dítě to taky pak docela odneslo. Navíc dvě lesby mají snažší dítě si pořídit což je docela nefér vůči gayům. Myslím, že rodiče stejného pohlaví si uvědomují moc dobře jak by mohl jejich model dítě ovlivnit takže dítěti nezatajují že je maminka a tatínek... ale normální páry neřeknou že je i maminka a maminka nebo tatínek i tatínek. Jen jsem už četla rozhovor s homosexuálem i bratr přítele je gay a ti by neadoptovali, i jim to přijde jako nesmysl, že to je prostě "instituce" pro heterosexuály i když děti mají radi, raději budou strýčky :) Jenže pro jsou různí lidé. A dětí odložených je hrozně moc, tohle by mohlo pár dětem umožnit hezký domov a lásku, a o děti jde především :) Posměšky budou vždy.. tedy nebudou, když se děti naučí toleranci tím, že se budou stýkat s odlišnými lidmi

    ReplyDelete
  4. Na úvod - viděla jsi film Děcka jsou v pohodě (the kids are alright)? jestli ne, tak určitě stojí ke shlédnutí, navíc tedy k tvému tématu :)) a teď ke článku - jedničku jsi dostala opravdu právem, myslím, že si se nad tím pěkně zamyslela, co se týče mého názoru, jsem pro, ale tak na 75%, jak si zmínila, nedovedu si představit, že chlapec bude mít dva tatínky - jak se k tomu budou stavět kluci dejme tomu v jeho třídě "s tím se kamarádit nebudeme, to je určitě buzna" ikdyž to není pravda tak takové už jsou předsudky mladých lidí, nebo třeba když si představím jak dva chlapy vychovávají dívku, no tak dívka přece jen potřebuje matku, ne? Nedovedu si představit jak chlap vysvětluje dívce všechny ty věci okolo dospívání, ale dobře, je fakt, že je hodně případů, kdy dívku vychovává jen otec, je to prostě věc názorů, a hlavně jak si zmínila, že většinou ta starší generace je proti, protože se jim to zdá prostě proti společnosti, to je stupidní, každý by měl mít to svoje právo, navíc v dnešní době domácího násilí. Prostě neměli by se v tom dělat vyjímky. Jsem pro, jediný co mě vadí jsou ty stupidní předsudky, se kterými se tak jako tak potýkat budou.

    ReplyDelete
  5. Mám úplně jednoduchý ten desing, víc se s ním piplat nebudu :D Ale jinak třeba to menu je dělané přes HTML kódy :D a na film se určo koukni, mě se líbil, je právě o dvou lesbách a jejich dětech :))

    ReplyDelete
  6. A to já zase závidím Tobě, mě bylo po tom obědě tak zle, cítila jsem se jak sud, a pak si na to dala kafe a už jsem se nemohla ani pohnout :D Jsem hrozná no :D Ale na zítra si ani naplánuju nějaký přísnější jídelníček - jak nad sebou nemám kontrolu tak ti řeknu, že to pěkně flákám. Jinak výtěr krku si nedovedu představit, to mi nikdy nedělali, to my dnes s doktůrkem řešili, v jakým roce jsem byla očkovaná proti spalničkám a tak, a nakonec po mě chtěl tři stovky, pěkný no :D

    ReplyDelete
  7. Fakt jo? Tak třeba udělá zlom v české zdravotnictví :D to je jediný co bych studovat nechtěla, mám z toho panickou hrůzu. Jinak slovo výtěr mi taky nahání panickou hrůzu :D

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!