Saturday 22 October 2011

Paris - le deuxième jour

Doufám, že se Vám předchozí článek líbil. Přináším info o dalším dni. Doufám, že si nemyslíte, že ze svého zájezdu dělám nějakou "atrakci". Tohle město (a zemi) jsem milovala ještě před svou návštěvou a byl to můj sen se tam podívat. Ten se splnil a Paříž mám radši ještě víc.






Druhý den ráno jsme vstaly, za necelou půlhodinku jsme byly připravené vyrazit na snídani. Ta byla výtečná. Snídala jsem malou ciabattu, výborný meruňkový džem, 3 druhy müsli smíchané s bílým jogurtem, kávu s mlékem, která mě probrala a skvělý pomerančový džus (NIKDY jsem nepila lepší). Po snídani jsme ještě měly čas si dobalit svačiny a věci do svých kabelek. 


Potom jsme vyrazili směr Versailles. Cesta trvala zhruba hodinu - možná víc. Četla jsem si časopisy a podřimovala. Ve Versailles jsme měli nejprve v plánu navštívit místní trh. Nikdy jsem nic krásnějšího neviděla. Jak jistě víte, jsem milovnice jídla a proto jsem byla v sedmém nebi. Tolik úžasného, voňavého a čerstvého jídla - ovoce, zeleniny, ryb, masa, sýrů,koření, bylinek.. nikdy jsem nic z toho neviděla v Čechách, tedy viděla, ale tady to vypadá stokrát hůř. Tam cítíte mandarinku ještě neoloupanou, je krásně oranžová a před pár hodinami utržená ze stromu (na důkaz je tu nechaný lísteček, který není zvadlý!). Trh jsem si náramně užila, nakoupila dárky - vína (pan prodavač mi je dokonce zdarma zabalil jako dárky), čokoládu s brusinkami a macaronky pro J.

















Po návštěvě tržnice jsme procházkou došli k zámku, kde jsme dostali rozchod na projití přilehlé části zahrad a poté jsme společně vyrazili na větší okružní výlet. Park je rozlehlý, bylo úžasné počasí a vzniklo dost povedených fotografií. Poté jsme si mohli vybrat, zda navštívit zámek, zůstat v zahradách nebo si ještě projít město. Já si zvolila prohlídku zámku. Ten byl na můj vkus vevnitř až příliš okázalý a zdobený, některé věci se k sobě absolutně nehodily. Ale vše působilo vznešeným a bohatým dojmem.  Nejvíce se mi líbil zrcadlový sál, ve kterém jsme si dokonce pořídily "puberťáckou fotku" v zrcadle. 


Během odpoledne jsme se z Versailles přesunuli do moderní čtvrti La Défense k La Grande Arche, což je symbol této čtvrti. Zde jsme chvíli poslouchali výklad profesorů a potom jsme dostali rozchod - většina z nás ho využila k nákupům (všichni si chtěli něco přivést + venku byla vcelku zima). S kamarádkami jsme prošmejdily prý největší obchodní centrum Evropy les 4 temps. Tady jsme se ke konci rozchodu rozdělily a s jednou spolužačkou jsem ještě narychlo dokupovala poslední kousky. Najednou jsme ale nevěděly, kudy se dostat ven. Ptala jsem se svou lámanou francouzštinou ochranky, která mě ale poslala k východu do metra, kam jsem nechtěla. Pak jsem na jednoho Vietnamce vybalila pár francouzských slovíček a on odpověděl anglicky a vcelku i dobře. Stejně jsme pak ale vyšly vchodem ze Sephory, kudy jsme přišly. Málem jsme dorazily pozdě na sraz, což by asi nebylo nejlepší. Pohled na podvečerní La Défense byl úžasný. Miluju mrakodrapy, sklo a velké moderní budovy. Byla jsem unešená.









P. S.: Jsem s J. na chalupě, po víkendu se zase ozvu! :)

11 comments:

  1. Jakoupak atrakci, je to náhodou moc zajímavý se něco dozvědět a připomenout si to :)) áách ty trhy, to se nikdy nedá srovnávat s těmi českými, a zní to fakt pěkně :) děláš mi pěkný chutě. No nejlepší je ta fotka s tím masem :D Ale všechny jsou krásné :)))

    ReplyDelete
  2. Překrásné fotky a tobě to moc slušelo! :)
    Opět je to úžasný článek, a ještě, že jste z toho neměly průšvih :)

    ReplyDelete
  3. opravdu ti tu Francii závidím, strašně ráda bych tam taky jela a doufám, že se mi podaří našetřit dost peněz, abych tam mohla jet už třeba příští rok :)

    ReplyDelete
  4. Já chci taky do Francie! A navíc ti to tam moc sluší.. :*

    www.tlustoprdka.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. O Paříží básní ti, kdo tam už byli a já o ní zatím jen sním :) chtěla bych tam vyrazit buď sama a jen se procházet, čerpat tu atmosféru, nakupovat atd. a nebo s průvodcem, aby mi vysvětlil všechnu tu historii, kterou jsem přes prázdniny zapomněla :)) Fotky jsou krásné, sluší ti to tam a tiše závidím :)

    ReplyDelete
  6. já napsala, že je umím? :D
    teď si představím to videa a vééélikánskou kritiku :D

    ReplyDelete
  7. tak mimo obědy mě nic tak děsit nemusí, ono se tu dbá je na ten oběd. jinak k snídani, svačině i večeři si můžu dát, co najdu, zas tak extrémně nezdravé jídla v ledničce nebudou a kdyby, tak si v obchodě jogurt dva koupím :)
    a obědy kdyžtak v přiměřeném množství.

    ReplyDelete
  8. Slečno L.,
    oba dva články jsem zhltla jedním dechem. Miluju Paříž. Zrovna za pár týdnů se tam chystám. Škoda, že jsme se minuly, to bychom si tam daly spolu kávičku ;-)).
    Vivi

    ReplyDelete
  9. Hele já bych ty prsa brala i s tou podprsenkou :D Ale k tomu nám dopomůže leda plastika, už abych začala šetřit. Jo ta poslední podle mě strašně zatahuje břicho, myslím, že si ty kosti musí odřít o cokoliv :D

    ReplyDelete
  10. I mým snem je podívat se do Paříže.:-) Ty zahrady ve Versailles nádherné opravdu :-) a ty trhy,musely být taky užasné. Hrozně zavidím :-)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!