Saturday 1 October 2011

Knižní tipy (2)

Tipy na říjen, co číst pro radost, o do povinné četby.





Muži, kteří nenávidí ženy
Tahle kniha mě zaujala už po pár přečtených stránkách. Je sice trochu silnější, ale určitě stojí za to. Baví mě, hodně. Odezvy z jiných stran jsou také výborné, samá chvála.

Paměť mojí babičce
Skvělá kniha z trochu jiných míst, než je běžné. Poznejte Mongolsko z pohledu opravdových lidí. Petra Hůlová píše moderně, nespisovně, používá dost hovorových výrazů a snaží se tak přiblížit naší současné generaci čtenářů. Kniha mě zaujala z hlediska morálního - jiný kraj, jiný mrav, ale dozvěděla jsem se i pár zeměpisných zajímavostí nebo věci o životě Mongolů, které mě kolikrát zarazily.
S touto knihou jsem navíc nedávno přispěla na "čtení pomáhá" se svou padesátikorunou na dětské centrum Srdíčko (informace o projektu viz. jeden z předchozích článků).

Zabiják
Skvělá povinná četba! Tato kniha je nesmírně nadčasová, přibližuje současné dění ve Francii (a nejen tam), popisuje život chudé vrstvy a odrazuje od nadměrného požívání alkoholu a utápění smutku v něm. Skvělé popisy, líčení a výborný příběh. Autor je mistrem naturalismu a občas je Vám z toho všeho až špatně.

6 comments:

  1. Muži, kteří nenávidí ženy je super!! Začátek dost nezáživný, ale pak fakt krutý!! Počkej si na rozluštění, kdo posílá kytky =)

    ReplyDelete
  2. Zabiják. to mi něco říká :) mám dokonce pocit, že jsem to dnes viděla v levných knihách. není autorem Emil Zola? tak jako tak určitě časem přečtu ;)

    ReplyDelete
  3. Skvělé typy! :) Kromě první knížky vůbec neznám, takže si zase ráda něco přečtu! Měj se pěkně! :)

    ReplyDelete
  4. No já to mám bohužel všechno na stehnech a na zadku :D :)

    ReplyDelete
  5. Zabíjáka doslova miluju. Jak říkáš. Je nadčasový. A když vidím některé lidi, kteří se neustále utápějí v alkoholu, vždycky si na tuto knížku vzpomenu a říkám si, že je to přesně přes kopírák.

    ReplyDelete
  6. No já si nemusím odepírat moc :) teď jsem si dala dva dny oddych:) Mě zdravý životní styl celkem vyhovuje, tak proč toho nevyužít :)

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!