Monday 31 October 2011

Halloween

Tenhle svátek jsem měla příležitost slavit v Mexiku se svou "druhou rodinou". Byl to krásný večer. Byla jsem převlečená za čertici, šli jsme na hřbitov, kde naše rodina jedla na hrobě sladký chléb mezi svítícími dýněmi, kostlivci a svíčkami. Byl tam nezvyklý hluk, všechny hroby u sebe měly nějakou "návštěvu". Zvláštní pocit.
I "doma" jsme měli stolek s dýněmi, kostlivci a dalšími kýči. Bylo to vážně nepochopitelné, příšerně přezdobené a zpívající kostřičky tomu jen nasadily korunu.




V Čechách tento svátek vůbec neslavím, mám ale moc ráda naše Dušičky. Je pěkné, že si všichni (i když někteří "povinně") vzpomenou na své blízké, které už nemají mezi sebou. O víkendu jsem byla na hřbitově, zapálit svíčku dědečkovi, ještě se musím stavit k druhému hrobu - také dědečka. Bohužel tohle mi komplikuje současný zdravotní stav mojí mamky a to, že je v nemocnici. Momentálně proto nemám myšlenky na nic jiného a ještě musím zastat její práci.


Já dnešek oslavila tím, že jsem "zblajzla" dýňový kompot od babičky a posnídala dýňovou marmeládu. Tyhle věci miluju!

Co Vy a Halloween? Určitě k němu máte dost pozitivní vztah, jak jsme si všimla ze spousty článků na Vašich blozích. :)

12 comments:

  1. Já to neslavím, neumím to, ale zas si vážím právě těch dušiček.. přece jen ty maj tady tradici, jsem na ně zvyklá. Ale dýňovou sezónu si taky užívám, neustále ji peču a pak uzobávám jak chipsy :D doufám, že s mamkou to dopadne dobře a budeš ji mít brzo zase doma :)

    ReplyDelete
  2. Já mám Halloween taky ráda, ikdyž jsem o něm článek nepsala. K dýním mám taky kladný vztah, strašně ráda je pěstuju :) Letos jsem dělala dýňový kompot a marmeládu, ale není to nic na chlubení, dala jsem tam i citron a nakonec jsou všechny kompoty až moc kyselé :D Ale tak brácha to snědl i tak, takže to zas tak hrozné být nemohlo. A ty jsi byla v Mexiku? A máš tam druhou rodinu? Wow, to je šok.. Jen koukám, kolik toho o tobě nevíme.. :)

    ReplyDelete
  3. .. pod marmeládou je ještě burákové máslo (slyšela jsem, že Američanům to chutná tak jsem zkusila a zjistila, že jsem asi Američanka! :) ale malinovej džem je super, takže po 4 dnech ho už nemám :-X :D

    víš co, těm co ti do toho kecaj řekni, že to posuzujou z pohledu dneška a nevědi, co se bude hodit až dostuduješ.. můj přítel chodil nejdřív na učňák, truhlařinu, ale všichni mu řikali že musí mít maturitu a že nejlepší je stavebnictví.. no tak přešel na průmyslovku a dneska práci nemůže najít protože na stavení nejsou peníze nebo jsou Ukrajinci. je lepší jít za tím co chceš, už jen protože tě to bude bavit to určitě nebude ztráta času :)

    ReplyDelete
  4. Halloween mně moc neříká, znám ho možná tak jen z amerických filmů. ale kdybych ho měla možnost nějak "oslavit", asi by mě to bavilo, bylo by to takové jiné, jak z jiného světa :) musel to být zážitek, co jsi zažila na Halloween ty v Mexiku.
    se máš, že se takhle dostaneš do světa :) kde všude jsi už byla?

    ReplyDelete
  5. Halloween neslavím, ale naše Dušičky jo :-) Já celkově nemám Americký svátky ráda a nesnáším jak si u nás lidé před Vánoci dávaj do oken Santu, vždyť u nás chodí Ježíšek, né žádnej obtloustlej děda :-D

    ReplyDelete
  6. Já Ti ten zážitek tak závidím :) I když je zvláštní, že jste jedli na hrobu, nevím jestli bych po smrti chtěla aby si někdo přišel udělat piknik na můj hrob :D Zpívající kostičky :D:D:D Já mám dušičky taky ráda, taková zvláštní atmosféra když přijdu na svíčkami rozsvícený hřbitov, taky jsem o víkendu byla s rodinou na dědovým hrobě a ještě mě čeká rozsvítit svíčku u kamaráda. Jinak dýni jsem snad v životě neměla! Vím, že babička jí kdysi zavařovala, ale to jsem byla ještě prtě, tak nevím :D Jinak mě mrzí, že mám mamku v nemocnici, snad to bude brzy OK a ty všecko zmákneš :)

    ReplyDelete
  7. ja ho neoslovujem ale skor len preto ze nejako nemam prilezistost keby sa niekde konala nejaka akcia o ktorej by som vedela, rada by som isla:)
    http://www.biancaprincipessa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Halloween by byl fajn někde jinde, než tady v Česku. Vždyť to vůbec není ono, bez těch tradic, co k tomu patří a tak. Líbí se mi ten AMERICKÝ halloween :)

    ReplyDelete
  9. ja som mala halloween tak ttrochu oslavovať, ale nakoniec nie. Ale myslím že je to super sviatok škoda že neni moc u nás.

    ReplyDelete
  10. prý, že jsi nikde moc nebyla :D a přitom si myslím, že jsi navštívila mnoho míst a pokud do sousedních zemí jezdíš často tak to máš super! já jsem byla jednou na Slovensku v Nitře a jednou ve Vídni a to je celé. Německem jsem jen projížděla, což se nepočítá, v Polsku jsem nebyla vůbec třeba. a přitom bych se potřebovala dostat do Varšavy, je tam obchod, ve kterém bych si jednou chtěla nakoupit :) ale jinak bych ráda do Francie. to je momentálně můj velký sen. nestačí mi pár dní, nejraději bych tam byla aspoň dva týdny, nejlépe tak měsíc! ale to bych si musela vydělat tak sto tísíc :D dokonce jsem začala uvažovat o studijním pobytu, tak na ten měsíc, ale to by asi bylo drahé jako prase! plus kapesné k tomu všemu .. si asi opravdu budu muset nechat zdát :D
    jinak mám ráda Anglii, klidně bych tam jezdila pořád. láká mě Švýcarsko, Itálie - památky a historická místa, ne moře. pak příroda v severských zemích. mimo Evropu se asi nikdy nedostanu a tak stojím nohama na zemi a zas tak vysoko v oblacích nelétám. jsem realistka.

    ReplyDelete
  11. Mě perníčky chutnají, akorát mi nikdy nezměknou :D A chystám je asi na příští týden, možná už o víkendu, jen si musím najít nějakej dobrej recept a nakoupit :))

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!