Monday 10 October 2011

England


Vzpomínám na další země, které jsme navštívila, proto přináším článek o Anglii, kterou jsme si zamilovala od počátku. Mám teď dost napilno jak ve škole tak s přípravami do Francie, tak se nezlobte na mou nižší aktivitu.

Jeden z nejlepších týdnů v mém životě. Už je to vcelku dávno, ale dnes jsem zrovna projížděla fotky a tak se o ně chci poděliti s Vámi. Našla jsem si zde spoustu nových přátel z paralelní třídy (kámošíme se díky tomu doteď), poznala novou kulturu, navštívila spoustu celosvětově známých památek a procvičila si svou angličtinu.

Byli jsme ubytováni v rodinách a já se svými třemi spolužačkami jsem skončila u mladší maminy s rozmazlenou malou Lucy- mou jmenovkyní.  Každé ráno nás "naše" maminka odvážela na meeting point a odtud jsme přes druhé městečko, kde byla ubytovaná další část naší skupiny, jezdili do Londýna, na Stonehenge a do dalších zajímavých míst v okolí Londýna a Wokingu.




Navštívili jsme Londýn (dokonce dvakrát! ♥), Stonehenge, Avebury, Salisbury, Canterbury, válečné lodě Mary Rose, H.S.M. Belfast, Porthmouth a další krásné kouty Velké Británie.

Nejvíce jsem si zamilovala Leeds Castle, což je nádherný hrad s rozlehlými parky, zahradami a voliérami plnými roztodivných ptáků z dalekých krajin. Dýchá tu na Vás zvláštní atmosféra a připadáte si zde jako princezna. Velmi mě udivilo a potěšilo, že ve zdejších zámcích a hradech chodíte sami bez průvodce, můžete fotografovat až na minimum místností a koutů těchto staveb a také můžete ohmatat některý nábytek nebo ho rovnou vyzkoušet (seděla jsem na velmi pohodlné růžové židličce:)). 
Totéž platí v muzeích, která mají spoustu interaktivních tabulí a spoustu ukázek a věcí na vyzkoušení. V Museum of Naval jsem si vyzkoušela přilbici a brnění z této doby, osahala cihlu, ze které byla postavena nějaká část lodi, sáhla na šíp a potěžkala kouli z děla. Toto mi dalo mnohem víc než chodit po nudném British museum (ano, nebavilo mě to zde. nuda, nuda a zase nuda. místo prohlídky tady jsem s kamarádkami navštívila své milované Starbucks ♥).

Mezi "TOP místa" bych zařadila i Londýn
Především se mi líbilo vGreenwich parku. Tolik zeleně jsem v Čechách neviděla. Je mi líto, že my Češi nemáme kam vyjít do přírody uprostřed centra. Alespoň v našem městě jsou všude obchoďáky nebo v parcích sedí feťáci a 13letí frajírci. (Nejen) s parky bychom si z Angličanů měli vzít příklad!).. 


Snad nejvíc mě uchvátil výhled z London Eye. Jet půl hodiny v prosklené kouli a kochat se rozhledem naBuckingham PalaceWestminster AbbeyBig BenTemži a spoustu dalších úkazů v Londýně je nádhera. 


Zážitek z Toweru, na který budu vzpomínat až do konce života, se vlastně k Toweru vůbec neváže. S kamarádkou jsme měly projitý celý areál a měly jsme žízeň, tak jsme se vypravily do nedalekého Starbucks. Domluvily jsme se s místním hlídačem, že nás pustí zpátky na jeden lístek a odešly jsme. Zjistily jsme, že Starbucks je až asi 300 m od vstupní brány areálu a pokladny s lístky. Nicméně jsme si tohoto "problému" nevšímaly a potěšené kafíčkem ze Starbucks jsme se vracely. Jenže hlídač nikde a místo něj stál u vchodu obří černoch s pistolí u pásu. Vystrašené a s rozklepaným hlasem jsme se ho zeptaly, zda můžeme zpátky a on s milým úsměvem odpověděl pro nás bohudík: "Yes!"

Dalším úžasným místem byla H.M.S. Belfast- modernější válečná loď kotvící na břehu Temže. Zde jsme procházeli různými částmi podpalubí i paluby, pozorovali voskové figuríny, které znázorňovaly život na lodi, poslouchali výklad z mluvících telefonů a pořídili mnoho fotografií. 

Porthmouth- přístavní město, kde jsme navštívili válečné lodě jako je Victory nebo Mary Rose, mě uchvátila "rozhledna" či jak nazvat Spinaker Tower. 135 m vysoká vyhlídka s prosklenou podlahou.

Mezi "TOP" patří i Cambridge. Studentům, kteří mají tu možnost tu studovat, závidím! Co víc říct..

Stonehenge pro mě byl zklamáním. Stojí asi 100 metrů od rušné silnice, za plotem se pasou ovce a na samotnou stavbu koukáte zpoza provazu, kteýr je asi 50 metrů od ní. Avšak i zde na mě dýchla ta touha vědět, jak se sem kameny dostaly.

Tento zájezd byl jedním z nejlepších vůbec. Zamilovala jsem si jak Angličany, o kterých se říká, že jsou studení (což vůbec není pravda!), tak zdejší památky, ze kterých dýchá atmosféra viktoriánské doby, středověku a staré doby vůbec. Velmi se mi líbí řád, pravidla a upravenost této země. Jak ráda bych právě třeba ve Wokingu nedaleko Londýna bydlela v nějakém krásném domečku. Pokud se naskytne jakákoliv příležitost Anglii zase navštívit, rozhodně neřeknu "ne". Přála bych si podívat se i do dalších koutů Velké Británie.


photos:

↓ London Eye


↓ Big Ben & London Eye



↓ London Eye


↓ Picadilly Circus


↓ Kapitán Nelson


↓ Já :)



↓ Zeleň

↓ Tower Bridge


↓ Leeds Castle


↓Spinaker Tower



↓ Stonehenge




I ♥ed IT!

4 comments:

  1. Chystám se letos do Londýna, hrozně se těším! Inspirativní post, děkuju!

    www.tlustoprdka.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Jé, ty jsi Lucka? :) Naprosto rozumím, že se ti v anglii tak líbilo. Já tam byla jen jednou, když jsem byla menší, takže si vůbec nic nepamatuju, ale určitě se tam ještě chci podívat. Fotky máš super, líbí se mi ta jak sedíš před tím Leeds Castle, ta je super :D

    ReplyDelete
  3. No teda já zase těžce uvažuji nad odjezdem do Anglie a ty mi tu zrovna dáš takový článek, to bude znamení určitě :P

    Rozmazlená Lucy? No tak toho se nejvíc bojím, takovejch dětí :D Koukám kolik jste toho procestovali, mmm ty zelené parčíky jsou nádhera. Jinak stonehenge mám na seznamu věcí co musím vidět! Krásný fotky :)))

    ReplyDelete
  4. A k tomu designu, dělala mi ho Danča, já bych to nezvládla ani z půlky takhle krásně :) Je na to strašně šikovná, moc se mi ten design takhle líbí.

    ReplyDelete

Děkuji za Vaše komentáře - moc potěší!