na těsto:
- 5 vajec
- 50 ml oleje
- 180 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- trochu kypřícího prášku do pečiva
na krém:
- 300 ml mléka
- jeden vanilkový pudink
- 1 zakysaná smetana
- trocha másla
- cukr
na polevu a zdobení:
- marcipán (nebarvený)
- potravinářské barvivo - červené
- čokoláda na vaření
- trocha másla (na zředění polevy)
- nějaké čokoládové bonbony (na beruščiny puntíky)
- marmeláda (jahodová)
- moučkový cukr
Postup:
Vajíčka vyšleháme do husté pěny společně s cukrem (šleháme cca 10 minut), poté jen krátce zašleháme mouku a nakonec olej. Vlijeme do dortové formy a pečeme cca 20 - 25 minut při teplotě 180° C. Korpus by měl krásně vyběhnout nahoru.
Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Ze 300 mléka uvaříme pudink (musí být hustší) a ten dle chuti nebo návodu dosladíme. K vychladlému pudinku přidáme trochu másla (aby byl krém jemnější) a jednu zakysanou smetanu. Opět dosladíme podle chuti.
Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme napůl. Z vrchní poloviny dortovou formou vykrojíme hlavičku berušky a zbytek rozpůlíme napůl, aby vznikly krovky. Spodní polovinu potřeme nejprve vrstvou marmelády a poté vrstvou krému - možná ho budeme mít hodně (nám zbyl, ale dá se sníst třeba s piškoty). Na namazanou část korpusu poskládáme tělo berušky.
Do marcipánu zapracujeme potravinářské barvivo (opět podle návodu, ale pokud ho přidáte víc, nic se nestane) - kousek si necháme neobarvený. Rozválíme ho na vále posypaném moučkovým cukrem a potáhneme jím každou krovku berušky (kousíček červeného marcipánu si necháme).Vzniklé krovky dozdobíme čokoládovými bonbony - My jsme měly s babičkou velkou Milku s kolečky uprostřed, tak jsme je okrájely a daly místo bonbonů. :)
Beruščinu hlavu polijeme čokoládovou polevou - ne horkou, aby příliš netekla (rozpuštěná čokoláda a máslo ve vodní lázni - ale dá se i koupit). Dozdobíme neobarveným i obarveným marcipánem její obličej (oči, pusinka).
Poznámky:
Tento recept je trochu náročnější, ale vážně stojí za to. S babičkou jsme opět našly recept v časopise, ale přepracovaly ho na úplně jiný - babiččiny rodiče měli pekárnu a její strýc měl cukrárnu, takže k pečení a vaření máme obě blízko. :)
Doba trvání: cca 2 hodiny
Počet porcí: 6 - 8 (podle žaludků jedlíků :))
To je roztomilé :)
ReplyDeleteTa je dokonalá! Tu někdy vytvořím, určitě .)
ReplyDeleteto máš skvělé, že máš možnost ve škole mít konverzaci FJ. já jdu jen na rok na vošku na dopravku (obchod a logistika v dopravě), protože jsem se nedostala tam, kam jsem chtěla (psychologie - byl šílený nával a velmi těžké přijímačky ...) příští rok se ale budu hlásit zase jinam a francouzštinu bych chtěla studovat taky a tudíž bych z nich taky dělala přijímačky. úplně nejvíc bych chtěla na francouzskou filologii, ale nemyslím si, že bych se tam zvládla dostat a udržet, to bych už musela mít v tuto chvíi aspoň úroveň B1, což teda nemám ani náhodou. tak to zkusím možná na peďák, ačkoliv pedagogika mě nebere ani trochu :) ale kde jinde na studium FJ? a na jakou školu chceš jít ty?
ReplyDeleteTo je roztomilé =)
ReplyDelete